Снимка: botevplovdiv.bgПочина голям бивш футболист на Ботев (Пловдив) и България.Тази

...
Снимка: botevplovdiv.bgПочина голям бивш футболист на Ботев (Пловдив) и България.Тази
Коментари Харесай

Почина легендата на футболния Ботев Виден Апостолов

Снимка: botevplovdiv.bg

Почина огромен някогашен футболист на Ботев (Пловдив) и България.

Тази нощ ненадейно ни напусна една от огромните митове на Ботев (Пловдив) и българския футбол Виден Апостолов, написа botevplovdiv.bg.

Роден е на 17 октомври 1941 година в с. Курило, Софийски окръг. Спортната си кариера стартира в Локомотив (София), където още в юношеска възраст играе в представителния тим - в 15 срещи реализира и един гол в " А " РФГ. В тима на Ботев идва през 1960 година и цели 17 сезона до 1976 година играе в неговите редици.

Започва кариерата си като ляв краен нападател със мощен и прецизен удар, отлична техника и правилен взор на терена, само че в Ботев треньора Г. Генов вижда в него отличен ляв краен бранител. Така близо 15 сезона фланелката с N4 е патент на Виден Апостолов.

В играта той се демонстрира като бърз бранител, повратлив, физически здрав, водещ сполучливи единиборства с противниковите крайни нападатели. Но това е, по този начин да се каже, половината от играта му. Другата е неговата обич към офанзивата, умелото му включване в нахлуване, когато с мощния си удар с левия крайник огорчава не един и двама вратари. Проявява се и като доста добър реализатор на директни свободни удари. Като голмайстор В. Апостолов е рекордьор измежду бранителите в " А " РФГ с маркирани 38 гола. Отличната му игра притегля вниманието и на треньорите на другите национални гарнитури. Той взима присъединяване в 22 срещи в " А " националния тим (в тях отбелязва 3 гола), в 5 срещи в " Б " националния тим и в 2 срещи в младежкия народен тим (до 23 г.). Част е от тима на международното състезание през 1966 година.

В шампионата на " А " РФГ има 444 срещи, от които 429 с екипа на Ботев. Взима присъединяване в към 70 публични и другарски интернационалните срещи (10 гола), в към 130 контролни срещи (25 гола) и 70 срещи за КСА (8 гола). С тима на Ботев е първенец на страната за 1967 година, притежател на Купата на руската войска за 1962 година, притежател на сребърен (1963 г.) и бронзов (1961 г.) медали от първенството  на " А " РФГ и притежател на Балканската клубна купа за 1972 година Носител е на купата за самостоятелно великодушие на вестник " Земеделско знаме " за сезоно 1970-1971 г. 

След привършване на спортната си кариера остава на работа в АФД Тракия. От 1981 до 1985 година е шеф на футболния клуб, а от 1985 до 1990 година е щатен първи-заместник ръководител на ФК Тракия (ФК Ботев). От есента на 1990 година е щатен ръководител на ФК Ботев с огромни заслуги за построяването на клуба на професионална основа.

През 1972 година е почетен със званието " Заслужил занаятчия на спорта ".

ПФК Ботев Пловдив изрича откровени съболезнования на околните и роднините на огромния български футболист Виден Апостолов!

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР