Снимка: Борислава Борисова, БНРНяма да налагаме цензура, няма да бъде

...
Снимка: Борислава Борисова, БНРНяма да налагаме цензура, няма да бъде
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура

Снимка: Борислава Борисова, БНР

Няма да постановяваме цензура, няма да бъде блокирано новинарско наличие, увери пред БНР депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. В предаването " Преди всички " той разяснява законопроекта за предварителна защита на дезинформацията. Депутати от ПП-ДБ оферират редица ограничения, ориентирани към " тролски ферми " и мониторизиране на анонимни уеб сайтове за подправени вести. Промените са заложени в Закона за електронните известия.

Божанов акцентира, че текстовете са качени, с цел да бъдат разисквани, само че към момента законопроектът не е импортиран. Текстовете ще бъдат разисквани в елементи с депутатите и от ръководещите, и от опозицията, с цел да може всички да се убедят, че цензура няма:  " Важно е те да са спокойни, че това няма да се употребява против тях ". 

По думите му, единственото наличие, което се планува да бъде ограничавано, са противозаконните реклами.  " Даваме пълномощия на органите първо да оповестят на рекламната мрежа, която го популяризира, и в случай че то не бъде свалено или те редовно не смъкват подобен вид противозаконни реклами, да може на самата рекламна мрежа да бъде прекъсван достъпът за 30 дни ", означи Божанов. 

Депутатът посочи също, че няма да бъдат ограничавани страници и групи в обществените мрежи, в които се популяризира информация, за която се счита, че е обвързвана с противозаконна реклама.   " Това е много тъничък лед и в случай че тръгнем, на втората крачка ще го спукаме ", счита той. По отношение на троловете Божанов посочи, че ще има обвързване за обществените мрежи да ползват редица ограничения, с цел да ги разпознават. По думите му, в случай че дадена обществена мрежа не извършва задължението си, тогава ще има наказания. Според него в момента обществените мрежи не подхващат никакви съответни дейности против " тролските ферми ". Основният регулатор по тематиката е Комисията за контролиране на известията, сподели Божидар Божанов и добави, че единствената роля на ДАНС е санкционната.   " Платформа с 4 млн. консуматори в България, която излъчва всекидневно, си е активност, обвързвана с националната сигурност ". 

" В законопроекта има ограничения, които са в отбрана на българските онлайн медии, а не които ги слагат под риск ", безапелационен бе депутатът от ПП-ДБ. 

По думите му, в рамките на предизборна акция се вкарват краткотрайни отговорности, които са свързани с националната сигурност и изборното законодателство. " Задължението за изборния интервал - огромните платформи да разпознават тролове и да рапортуват за това ", изясни той. 

Интервюто на Илия Вълков с Божидар Божанов в предаването " Преди всички " чуйте в звуковия файл. 

Инфо: БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР