Снимка БНР eu2018bg.bgДве години след ремонта на Ларгото в София,

...
Снимка БНР eu2018bg.bgДве години след ремонта на Ларгото в София,
Коментари Харесай

Б. Банов: Големият проблем в трафика на културни ценности са аукционните къщи и търговете в Западна Европа

Снимка БНР eu2018bg.bg
Две години след ремонта на Ларгото в София, който струваше 17 милиона и 700 хиляди лв. и целеше да покаже в цялостния й искра Антична Сердика, се появиха голям брой проблеми – дупки, счупени или разместени плочки, счупени стъкла на куполите, неработещо осветяване. Това обаче не значи, че ремонтът е осъществен некачествено, сподели в „ Неделя 150 “ на БНР министърът на културата Боил Банов. Той сподели още, че парите са добре разчетени, само че след две години е изцяло допустимо да се случат такива неща.

„ Това е доста комплициран обект, на доста голяма площ и изключително в тази част, в която има счупени плочки, изпод има подлез. Тези плочи са подредени върху едни скари със специфична отводнителна система. Те не са поставени устойчиво, както е по тротоарите, те не допускат по тях да има тежка техника, не допускат върху тях да има някаква намеса, с изключение на ходещи хора. С оглед на зимния сезон и снеговете, предвид на това, че там влизат и снегорини да чистят, влизат млади момчета и девойки с колелета и със скейтбордове, които се качват на стъклото на куполите … Така че, да се приказва тук за фалшив ремонт, не е доста съществено “, сподели той.
Банов сподели още, че откакто времето се затопли ще се направи инспекция на обекта и ще се търсят някакви решения. Той има 10-годишна гаранция и няма да се оскъпи, акцентира той.

„ Това всичко е в гаранция и ще бъде оправено “.

Относно средствата, които се отпускат за просвета, министър Банов съобщи, че те се усилват стабилно всяка година и уточни като образец, че тази година за Министерство на културата разполага с 20 милиона лв. повече.
„ Така е и във връзка с парите, които отиват в общините за просвета. Винаги съм срещал схващане и от министър Горанов и от премиера “.
Поради своя доброволен темперамент обаче културата постоянно остава в международен мащаб като един от най-ниско финансираните браншове, сподели Банов.

„ Затова доста разговаряхме с сътрудниците и от Европа и от Азия, би трябвало да променим и по места и като цяло, тъй като недооценената просвета води до доста, доста проблеми, които изключително в този момент, по метода, по който се развива светът, излизат на напред във времето. Вече от няколко години на културата се дава път във всички европейски документи като един от методите за лобиране и потушаване на спорове “.

Трафикът на културни полезности в Европейски Съюз е един от главните проблеми, по който би трябвало да се работи и да се търсят решения. Всеки противозаконен експорт към Европа минава през България, само че страната ни работи в съдействие с останалите огромни европейски страни. Големият проблем в трафика на творби на изкуството са аукционните къщи и търговете в Западна Европа, съобщи той.

„ Истината е, че огромният проблем се аукционните къщи и търговете в Западна Европа, които си разрешават да вадят такива предмети с неуточнен генезис. То е доста просто – когато имаш пазар, ти можеш да спираш на входа влизането на пазара, само че колкото и да си добър, ти не можеш да спираш 100 от 100. Винаги нещо минава някъде, не можеш да покриеш безусловно всичко. Много е просто – в случай че няма подобен пазар, то няма и за какво някой да краде такива полезности и да ги изнася. Така че, тук никога казусът не е в нас. Ние работим в изключителна непосредственост с всички европейски служби, имам и двустранни съглашения с съвсем всички страни, само че големият проблем е, че западна Европа не може да си реши въпроса с аукционите, на които вадят такива движимости “.

Банов разяснява и концепцията да бъде позволена частната археология с промени в закона, против която остро реагираха представителите на научните и археологическите среди:
„ Нямаме отношение към тази концепция. Не би трябвало да се свързва по никакъв метод с нашия законопроект. Ние сме я отхвърлили “.
Що се отнася до здания - монументи на културата, които се разрушават или са добити от вложители, които не поставят грижи културната стойност да бъде непокътната, министър Банов съобщи пред Националното радио, че Министерството на културата съблюдава законите
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР