Снимка: БГНЕСПарламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за

...
Снимка: БГНЕСПарламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за
Коментари Харесай

НС обсъжда промени в Плана за възстановяване и устойчивост и удължаване на работата на въглищните централи

Снимка: БГНЕС
Парламентът ще разиска две проекторешения, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това планува точка трета от дневния ред за работа на народните представители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Депутатите ще продължат с разглеждането на план на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност. Вносители на плана са Костадин Костадинов („ Възраждане “) и група народни представители. Народното заседание ще разиска и план на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, препоръчано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Редактирано предложение за опазване на въглищния бранш внасят комисията по енергетика като изключителна точка в дневния ред на депутатите. Решението би трябвало да удължи работата на ТЕЦ-овете до 2038 година А не те да бъдат затворени през 2025-та, както планува Планът за възобновяване.

Днес в програмата е и първо гласоподаване на промени в Закона за медиацията, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за електронното ръководство. На второ четене депутатите ще обсъдят промени в Закона за енергетиката, както и Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни.

Народното събрание ще прегледа план на решение за възлагане на Министерски съвет осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP1000. Проектът е импортиран от Делян Добрев и група народни представители.

Междувременно КНСБ и КТ „ Подкрепа “ провеждат митинг под надпис „ Да защитим енергийната сигурност на страната “. Протестиращите ще упорстват Народното събрание да задължи Министерския съвет да стартира договаряния с Европейска комисия за анулация на този ангажимент, както и Народното събрание да подсигурява активността на въглищните централи най-малко до 2038 година в сходство с към този момент признатото от него решение през 2020 година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР