Снимка: БГНЕСГраждани се събраха на протест пред Синодалната палата в

...
Снимка: БГНЕСГраждани се събраха на протест пред Синодалната палата в
Коментари Харесай

Протест заради решението на църквата да не прати делегация в Македония

Снимка: БГНЕС

Граждани се събраха на митинг пред Синодалната палата в София поради решението на църквата да не праща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Протестиращите настояха да се свика нова изключителна сесия на Светия синод, която да бъде инициирана персонално от патриарх Неофит и решението да се преразгледа.

" Това е изменничество. И това решение, сигурен съм, е взето зад тила на патриарха, който персонално пое протегнатата ръка и пое ангажимент за поддръжка на Охридската черква. Затова настояваме за изключителна сесия на Светия синод под управлението на патриарха и инициирана персонално от него, на която да се преразгледа това решение ", разяснява ръководителят на Фондация " Българска памет " Милен Врабевски, заяви " Дневник ". Врабевски добави, че решението е взето в неявяване на патриарха. " Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи би трябвало да се задействат. Да се ревизира непознатото въздействие върху институции, които работят като страна в страната в интерес на други ползи. Това е под непознат диктат. Надявам се да се сезират специфичните служби ", съобщи той, съобщи БГНЕС.

Според журналиста Горан Благоев, който също бе на митинга, решението да не се изпращат български представители в Македония изрично е спорно. " И то за жалост раздели Синода. От друга страна това решение въпреки всичко демонстрира, че най-малко петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните ползи и мисля, че тези хора заслужават възторженостти. За страдание другите 8 митрополити би трябвало да дават отговор и пред Бога, и пред съвестта си за какво взеха това решение. Ние, съгласно мен, се отказахме тотално от позицията си на черква майка ", съобщи той. " Решението на Светия синод е решение на групов орган – каквото е, такова, не виждам по какъв начин би могло да се преразгледа ", съобщи пред " Дневник " Старозагорският митрополит Киприян, който е един от гласувалите срещу.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР