снимка: БГНЕСАктивисти на референдума за независимост на Каталуния започнаха да

...
снимка: БГНЕСАктивисти на референдума за независимост на Каталуния започнаха да
Коментари Харесай

Активисти на референдума в Каталуния се барикадират в училищата

снимка: БГНЕС

Активисти на референдума за самостоятелност на Каталуния започнаха да окупират учебни заведения, в които би трябвало да има изборни секции, с цел да подсигуряват, че в неделя в тях ще може да се гласоподава, заяви БНР. Днес в региона е ден на размисъл преди утрешното допитване, което към този момент беше оповестено за нелегално от Мадрид. Испанските управляващи настояват, че референдум няма да има. Те са пратили разпореждане да се разчистят от хора избраните за изборни секции места.
В изявление за в. " Ара " каталунският министър председател Карлес Пучдемон съобщи, че е " доста отчаян " от Европейски Съюз, който съгласно него скрито поддържа испанското държавно управление на Мариано Рахой, предава БГНЕС. " Европейски Съюз е толкоз самоуверен, че излиза единствено с морализаторски речи от друго място на планетата. В този смисъл, съм доста отчаян. Мисля, че Брюксел подцени своята отговорност ", счита Пучдемон. Той е уверен, че Каталуния ще реализира " почитание и правото на чуване ". „ Каталунците към този момент са спечелили битката си за самоопределяне, суверенитет и достолепие и ще стартират пътя към нов живот от понеделник “, сподели още министър председателят. " Ние победихме страха, лъжите и измамите и преодоляхме натиска на властническата страна “, добави той.
Според последните социологически анкети самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49 на 100 са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР