снимка БГНЕС Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в спецсъда делото

...
снимка БГНЕС Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в спецсъда делото
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия външен министър Даниел Митов


фотография БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в спецсъда делото против някогашния външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Министърът е упрекнат за закононарушение по работа, а заместник-министърът – за занемареност.

Даниел Митов ще дава отговор пред съда за сключването на съглашение към контракт на Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска компания. Тя се е занимавала с обезпечаване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за чиновниците на земеделското министерство.

Със съглашението Даниел Митов е задължил външно министерство да преведе близо половин милион лв. на компанията посредством Министерство на земеделието и храните за обезпечаване на същите услуги, само че за своите чиновници. Проблемът, съгласно прокуратурата, е, че външният министър не е планувал финансов надзор по осъществяването на съглашението.

Споразумението е било в действие от 15 януари до 22 юли 2016 година

Христо Ангеличин е упрекнат за занемареност, тъй като не е извършил отговорностите си да управлява подопечната си дирекция " Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване " във външно министерство. Тази дирекция е изплатила сумата на комерсиалното сдружение за използването на туроператорските услуги. Прокуратурата твърди, че външно министерство не е трябвало да заплаща парите, тъй като компанията не е спазила ценовото си предложение.

В началото на годината прокуратурата повдигна обвиняване на Христо Ангеличин и за пазаруване на телефонни централи за задачите в чужбина без търг. Разследването против него стартира след сигнал на някогашния външен министър от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин. Цената на централите е към 430 000 евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР