Снимка: БГНЕССега имаме исторически шанс да решим спора за името

...
Снимка: БГНЕССега имаме исторически шанс да решим спора за името
Коментари Харесай

Матю Нимиц: Има шанс да решим спора за името на Македония

Снимка: БГНЕС
„ Сега имаме исторически късмет да решим разногласието за името на Македония. Все още имаме доста работа да свършим, само че считам, че през днешния ден се намираме по-близко от всеки път до намирането на решение, тъй като двете страни на най-високо равнище имат волята за това “, съобщи интернационалният медиатор в разногласието Матю Нимиц, съобщи БГНЕС. „ Мисля, че хората са разбрали, че е настъпило времето за решаването на този проблем, да го загърбят и да тръгнем напред в вярната посока “, сподели американският посланик.
Нимиц изясни, че е показал своите хрумвания пред управляващите в Скопие и Атина. Те не са съгласни с всички негови оферти, само че в този момент е значимо разговорът да продължи, с цел да се откри въз основа на тях вярното решение. Международният медиатор оцени високо решението на македонския министър председател Зоран Заев за преименуването на летището и автомагистралата, определяйки ги като огромна крачка напред. Нимиц предлага 5 разновидността за името, като във всеки от тях попада Македония. 25-годишният спор блокира участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО.
Междувременно гръцки крайнодесни политици приканват за " обща граница със Сърбия ", съобщи Дойче веле, представено от БГНЕС. " Ако не се стигне до допустим компромис, Гърция би трябвало да постави старания за смяна на границите, с цел да граничи със Сърбия ”. Това споделя ръководителят на Движението " Гръцко решение " Кирякис Велопулос, който е и някогашен народен представител от дясната групировка " Лаос ". На въпроса на публицист от ТВ " Скай " дали приканва за започване на война той дава отговор: Разбира се, че не. Но съществува и икономическа война. Според Велопулос " американците желаят да основат протекторат на север от Гърция, с цел да минират съветските ползи ". Кирякис Велопулос е измежду уредниците на митинга против Република Македония, който ще се организира на следващия ден в Атина. " Някой хора в тази страна се усещат свързани с историята по необикновен метод... Те се трансформират в заложници на предишното и не схващат, че светът се развива напред ", споделя от своя страна известният гръцки политолог Левтерис Кусулис. В информацията на Дъждовни води се напомня, че в митингите против Република Македония вземат участие нацистки обединения като " Златна Зора ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР