Снимка: БГНЕС Превозвачи от цялата страна спряха временно работа в

...
Снимка: БГНЕС Превозвачи от цялата страна спряха временно работа в
Коментари Харесай

Превозвачи протестираха срещу лобистки законопроект


Снимка: БГНЕС

Превозвачи от цялата страна стопираха краткотрайно работа в четвъртък сред 14 и 15.30 ч. в символ на митинг против " лобисткия " съгласно тях законопроект за основаване на българска автомобилна камара, импортиран в Народното събрание от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". Планира се стачката да прерасне в ефикасна и да се стигне до всеобщи шествия на 25 юни в цялата страна, в случай че планът не бъде отдръпнат.

Преди ден лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова непосредствено упрекна ръководещите, че " дават транспортния отрасъл в ръцете на близки до властта компании " и разгласи, че спонсорът на ГЕРБ Миролюб Столарски, който е транспортен необут и хотелиер, към този момент е записал в Търговския указател името " Българска автомобилна камара ", макар че проектозаконът още не е признат. Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ призна, че това в действителност е по този начин, само че след това Столарски трансферирал камарата на КРИБ.

Около 2000 рейса обявиха присъединяване в митинга

В днешния митинг обявиха присъединяване към 2000 рейса. В акцията оповестиха, че ще се включат Националното съдружие на автобусните превозвачи в България, Браншовият съюз за стопанска самодейност в превоза, Националният съюз на превозвачите и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, които покриват съвсем 100% от пътническите транспорти в страната. Позицията на браншовите организации бе подкрепена и от три работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Според протестиращите текстовете на законопроекта са " лобистки " и основават предпоставки за корупция. Той няма да реши, а ще задълбочи проблемите, считат те. Затова си изпратили писмо до Министерството на превоза и до Народното събрание планът да бъде изтеглен.

В сектора обаче има разделяне по проблема, като някои компании заплашват с контрапротест, в случай че законопроектът бъде отдръпнат.

Предвижда се основаването на една браншова камара с държавни функционалности

Законопроектът на ГЕРБ, патриотите и " Воля " планува основаването на една браншова камара в бранша със наложително участие, на която да се възложат и сегашни държавни функционалности като да вземем за пример надзор на активността, лицензиране и други Освен наложително участие се планува и заплащането на членски импорт от 1000 лева, което при 17 000 транспортни компании у нас прави доход от 17 млн. лева

Според протестиращите превозвачи текстовете ще доведат до нерегламентирани съглашения сред обособени компании и напън върху някои от тях.

Българска социалистическа партия: Две частни компании желаят да си създадат частно министерство

" Две частни компании, представящи се за асоциация, намирайки лоби в Народното събрание, внасят законопроект, с който желаят да изнесат огромна част от активността на транспортното министерство в частна организация, да си създадат частно министерство, да си назначат частен министър на превоза ", разяснява в коридорите на Народното събрание Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Левицата упорства законопроектът незабавно да бъде изтеглен.

Свиленски добави, че заинтригуваните от основаването на автомобилна камара към този момент са си назначили и министър и са запазили името на браншовата организация още през февруари, в случай че законът към момента не е признат и се мъчат в този момент в границите на три-четири месеца да го прокарат през пленарната зала.

" Всичко, което се приказва, че ще сплоти сектора, че ще бъде единна камара, която пази ползите му и ще го съставлява пред страната, е безпричинно ", разяснява Свиленски. Той обясни, че съгласно европейски наставления не може принудително някой да взе участие в браншова организация.

" С този закон желаят да задължат всички 17 хиляди транспортни компании да членуват в тази организация, да заплащат членски импорт от 1000 до 10 000 лева и да управляват кой ще прави тази активност, на кого да дадат или лишават лиценза ", счита левицата.

У нас контролът на транспортните компании е в пълномощията на ИА " Автомобилна администрация ", от няколко години те са в електронен указател в Министерството на превоза. Според министъра на превоза няма данни за корупция, уточни още Свиленски.

ГЕРБ: Премахваме наложителното участие

Впоследствие водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че законопроектът няма да бъде изтеглен, само че ще се отстрани наложителното участие, което " е взривило " превозвачите.

" Намеренията ни са напълно доброжелателни ", изясни Цветанов. Според него планът се базира на разисквания, правени в границите на година.

Цветан Цветанов уточни, че Законът за автомобилната камара е в поддръжка на транспортния отрасъл, с цел да може разпоредбите да бъдат идентични за всички и да може експертното мнение да бъде чуто от изпълнителната власт и от парламентарните групи. Той се ангажира да организира срещи с патриотите и " Воля " във връзка текстовете и митингите на превозвачите.

Готовност за митинг с рейсове и камиони в центъра на София

Междувременно, протестиращите към този момент имат подготвеност за ефикасни дейности на 25 юни.

" Вече за 25-и имаме 740 рейса декларирани за митинг. Колегите с камионите, които са срещу този законопроект също ще внесат искане за митинги, което значи, че излизаме дружно на митинг - камиони и рейсове против законопроекта ", съобщи Магдалена Милтенова, ръководител на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза. Тя изясни, че до Столична община е изпратено искане за провеждането на митинга.

" На 25-и от 10.00 часа до 11.00 час рейсовете да се съберат на площада пред храм-паметник " Александър Невски ". От там около Народното събрание, по протежението на бул. " Цар Освободител " и бул. " Цариградско шосе " ще се разположат рейсовете. След това ще преминат от Народното събрание, през президентството и ще отидат до Централна автогара ", разгласи Милтенова и добави, че целият митинг е очакван в интервала 11.00-13.00 часа.

" Ние сме склонни към разговор. Помолихме да се изтегли законопроектът и да се даде период до 15 юли, в който да се внесат предложенията за независими камари- автомобилна и товарна, което на нас ни е отказано. Ние не разбираме за какво и законотворците, и политиците упорстват камарата да бъде обща и какви ползи стоят зад това ", разяснява Милтенова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР