Снимка: БГНЕС По инициатива на прокуратурата МВР и Министерството на

...
Снимка: БГНЕС По инициатива на прокуратурата МВР и Министерството на
Коментари Харесай

Властите ще премахват цветните пешеходни пътеки


Снимка: БГНЕС

По самодейност на прокуратурата Министерство на вътрешните работи и Министерството на районното развиване и благоустройството стартират инспекция на всички пешеходни пътеки в страната, оповестиха в четвъртък основният прокурор Сотир Цацаров и министрите Валентин Радев и Николай Нанков.

Сред задачите на инспекцията ще бъде унищожаване на цветните пешеходни пътеки, защото не отговаряли на нормативните условия.

" Жертвите и потърпевшите в произшествия в последните седмици са повече, в сравнение с бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Всъщност, тя неможе и да ги мери. Нито един изгубен на пътя човешки живот не е просто детайл от една извадка, а е печал на фамилии и загуба без еквивалент. На процедура няма обитаемо място, няма български дом, който да не е обиден по един или различен метод от това, което вие медиите наричате война по пътищата, а тя е тъкмо война. Недопустимо е всекидневно да не престават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки ", разяснява Цацаров, наблягайки, че тези жертви постоянно са деца и това е " водещият претекст " за инспекцията.

Тя ще продължи до края на февруари следващата година и ще се занимава с въпроса дали всяка пешеходна пътека в страната е изписана с материалите, планувани от управляващите. Освен това Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие ще инспектират дали зебрите са тук-там и с размери, съобразени с условията.

По думите на Цацаров по-късно ще последват " сигнални писма " по Закона за Министерство на вътрешните работи до кметовете на всички обитаеми места. Освен това ще има и оферти от прокуратурата " до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да реализират надзор – при положение на несъблюдение, ще последват наказания и от Министерство на вътрешните работи, и от прокуратурата ".

Целта е да бъдат открити местата, на които пешеходните пътеки са съвсем невидими или са забележими, само че са в отклоняване на условията. Главният прокурор добави още, че " град по град " ще бъдат издадени наставления за привеждане на пешеходните пътеки в сходство с нормативните условия. " Ще създадем и карта на пешеходните пътеки в страната ", заключи Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че до момента през тази година тежките произшествия в обитаемоте места са 4038, а отвън тях – съвсем два пъти по-малко. В селата и градовете, където отговорността е на кметовете, всяко 12-то тежко произшествие приключва със гибел, добави още Радев.

Регионалният министър Николай Нанков добави, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, а те би трябвало да са напълно бели без никакви знаци и изписвания.

" По републиканските пътища към този момент тече инспекция на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с неприемливи нарушавания и отвън нормативните условия. Пътеките би трябвало да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде изменен и да бъдат засилени глобите при несъблюдение на локалните управляващи на уговорките им да съблюдават нормативните условия ", съобщи още районният министър.

Властите обаче по този начин и не изясниха дали и вероятно какъв брой са смъртните случаи съответно на цветни пешеходни пътеки, щом точно тяхното унищожаване е измежду главните цели на инспекцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР