В близо 90 % от случаите на диабет при децата

...
В близо 90 % от случаите на диабет при децата
Коментари Харесай

Все по-малки деца се диагностицират с диабет тип 1

В близо 90 % от случаите на диабет при децата болестта се диагностицира в трети етап, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Наташа Янева, ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология и заболявания на обмяната към Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “. На 1 октомври в лечебното заведение ще стартира скрининг за диабет вид 1, ориентиран към деца, които имат родственици по директна линия, диагностицирани с диабет. 

Все по-малки деца се диагностицират с диабет вид 1

Диабетът в детска възраст най-често е вид 1 и той е автоимунно заболяване. Към сегашния миг не са известни аргументите за появяването му, само че случаите зачестяват. Появата на заболяването измежду децата нормално е във възрастта 11-14 години, само че все по-често следим началото му измежду много по-малки деца – под 6-годишна възраст, сподели още доктор Янева.

Тревогата на лекарите е, че и в света, и в България диагностиката на болестта е късна и близо 27 на 100 от децата се диагностицират, когато се прояви тежко и животозастрашаващо положение - диабетна кетоацидоза. Диабетната кетоацидоза не рядко има остатъчни последствия за мозъка и за бъбреците. По тази причина ранната диагностика е от извънредно значение.

Според най-новите международни критерии за съществуване на захарен диабет вид 1 се приема съществуването на две позитивни автоантитела, добави доктор Янева. Обикновено в близо 90 на 100 от случаите хващаме болестта в трети етап, а тогава към този момент е наложително да се приложи инсулиново лекуване, с цел да се избави животът на детето, добави тя.  

Разпознаване на симптомите 

Родителите откриват, че има някакъв проблем, когато децата стартират доста постоянно да пият вода, постоянно да уринират, в това число и през нощта, както и да се напикават нощем, уточни доктор Янева.

Включително и децата, които са във възрастта на пубертета и са наранени от заболяването, стартират да се напикават нощем, а това към този момент е релативно късно хващане на заболяването. Други признаци, които издават съществуването на диабет вид 1, са нараснал или непокътнат вкус, само че намаляване на тегло, както и нарасналата отмалялост у детето, добави тя.

Късно диагностициране

При забавянето на диагностиката 80 % от бета-клетките на панкреаса към този момент са унищожени, а останалите 20 % създават инсулин, който не е задоволителен за тялото. Инсулинът е значим хормон за растежа, само че и за целия човешки организъм. Колкото по-рано се открие диабетът, толкоз по-добър следващ надзор на заболяването има, а остатъчната бета-клетъчна функционалност се резервира за по-дълго време, добави доктор Янева. По думите ѝ не се знае каква е точната причина за появяването на този тип диабет, както и не се знае каква би била вярната профилактика на бременните дами.

Скрининг

Чрез скрининга, който желаеме да създадем, целим определяне на болестта в първи или втори етап, защото към този момент има имунотерапия, която може да се приложи на пациентите, уточни доктор Янева. Искаме да предотвратим появяването на диабетна кетоацидоза или на кома, добави лекарят. Скринингът няма да бъде всеобщ, а ще го насочим единствено към децата, които имат роднини по права линия, заболели от диабет. По думите ѝ за децата, които имат директни роднини, заболели от диабет, рискът от поява на диабет е 15 пъти по-висок спрямо риска за останалите деца.

Скринингът ще стартира на 1 октомври и ще продължи 22 месеца. На децата ще им бъде взета кръв, която ще бъде изследвана, с цел да се откри дали детето има две позитивни автоантитела. Ако те са налични, значи, че детето има диабет вид 1, сподели още тя. Можем да предложим лекуване, което не е включено в скрининга, а е в границите на план " Скрининг за ранна диагноза на вид 1 захарен диабет при деца с първа степен роднина с вид 1 захарен диабет ”. Проектът е част от програмата " Вътрешни планове за научни проучвания с капацитет за нововъведения или трансфер на познания - 2024 “ на Медицинския университет – София.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР