снимка БГНЕС “От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени

...
снимка БГНЕС “От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени
Коментари Харесай

От 1 януари се увеличават заплатите в армията


фотография БГНЕС

“От 1 януари 2018 година ще бъдат увеличени заплатите в армията “, заяви в събота министърът на защитата Красимир Каракачанов от Варна. Той участва на ритуала по полагането на военната клетва на курсантите от Висшето военноморско учебно заведение в града.

Военният министър сподели, че заплатите няма да бъдат увеличени еднаквоза всички. Повече пари ще бъдат ориентирани към бойните поделения и хората, които са на терен - бойци, сержанти, младши офицерски състав. Конкретни числа обаче не бяха обявени.

“Има демотивация на персоналния състав в резултат на всички тези съкращения, уволнения, на безпаричието. Това са неща, за които би трябвало да се приказва, с цел да не се позволяват в бъдеще “, kaza Каракачанов.

По мотив предлагането на Соломон Паси за военноморска база на НАТО във Варна или Бургас министърът разяснява, че това е остаряла концепция, която се стартира повече от година.

“Това не е тематика, която би трябвало да се взема решение отвън Министерството на защитата. Да, сходни хрумвания е имало, евентуално има и в този момент, само че има и разнообразни пречки за това. Преминаването през проливите е регламентирано с интернационалните конвенции, обвързвано е със периоди на престояване в акваторията на Черно море. На първо място би трябвало да разчитаме на личните си сили и личния си флот. А когато тази концепция бъде импортирана за разглеждане, ще бъда първият, който ще я разиска с вас “, изясни министърът.

Русия не трябва да е опасност в отчетите

Докладът на положението на националната сигурност е трябвало да бъде редактиран в частта, в която се приказва за Русия като за опасност за националната сигурност, " тъй като Русия не е опасност за България ". Това сподели военният министър по-раКаракачанов пред Нова телевизия. Според него обаче към този момент е малко късно за редакция, тъй като документът е импортиран в Народното събрание и ще бъде гласуван. Той настоя през 2018 година в документа да няма такива констатации, тъй като връзките с Москва би трябвало да са уравновесени.

“Ние сме член на Европейски Съюз и НАТО, само че още един спор не ни би трябвало “, сподели Каракачанов. За редакция на отчета преди седмица се разгласи и водачът на " Атака " и ръководител на парламентарната група на " Обединените патриоти " Волен Сидеров.

Русия бе оповестена за опасност в годишния отчет за националната сигурност на страната ни в подтекста на участието на България в Европейски Съюз и НАТО. Премиерът Бойко Борисов де факто удостовери този извод, откакто сподели, че при спор съветските самолети ще са ориентирани против България. Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка възрази на премиера по този въпрос при формалната си среща с него в средата на септември.

Преди няколко дни Красимир Каракачанов открит проведена от Русия конференция в София, отдадена на противодействието против тероризма в електроннните медии.

С МиГ-овете до 2030-та, другояче сме за нови самолети

По тематиката за бойната авиация Каракачанов счита, че старите съветски бойни самолети могат да се употребяват до 2030 година, в случай че бъдат ремонтирани.

" Ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде осъществен този път без медиатори, с директно договаряне сред министерството и " МиГ ". Направили сме меморандум, няма да има медиатори ", сподели Каракачанов пред Нова телевизиция.

Според него е " грехота към хората " да не се употребява техниката, която може до 2029-2030 година да бъде употребена. " Със относително малко пари може да бъдат ремонтирани и МиГ-29, и Су-25 и L-39 ", сподели министърът.

Той добави, че в случай че се организира процедура за закупуването на нови изтребители, тя би трябвало да е за нови, а не за втора употреба.

" Аз съм за това, в случай че купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в доста от случаите те са по-добри от старите, които ни оферират. В Министерството на защитата години наред са се правили изключителни безобразия при пазаруването на техника. Купувана е техника, с цел да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват ползите и качествата на армията ", сподели министърът, само че не пожела да назове имена, тъй като до момента няма наказани.

Преди 10 дни в Народното събрание Каракачанов разгласи, че през ноември се чака оферта от съветската самолетна компания (РСК) " МиГ " за ремонт на 15 български изтребители МиГ-29 в пловдивския цех " Авионамс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР