Снимка: БГНЕС Наказанията на граничарите, пропуснали без елементарна проверка половината

...
Снимка: БГНЕС Наказанията на граничарите, пропуснали без елементарна проверка половината
Коментари Харесай

Радев върнал наказанията на граничарите от летище София, за да не ги върне съдът


Снимка: БГНЕС

Наказанията на граничарите, пропуснали без обикновена инспекция половината пасажери от полет, кацнал от Париж на летище София през март, които трябваше да станат ясни след Гергьовден, са върнати от вътрешния министър Валентин Радев за нова инспекция.

Това разгласи самият Министерство на вътрешните работи началник по време на постоянния си месечен брифинг в четвъртък, запитан за какво резултатите от инспекцията по случая не престават да се бавят.

Скандалът бе проучен първо от директно подчинената на Радев дирекция " Вътрешна сигурност ", след което той разгласи в края на април, че повода граничарите да изоставен заедно постовете си не се дължала на умишлени дейности, а на " нещо като небрежност ".

Успоредно течеше и вътрешна инспекция на основната дирекция " Гранична полиция ", която трябваше да уточни наказванията на в началото отстранените от работа общо 13-има униформени. От думите на Радев стана ясно, че най-после в изясняването на случая се е присъединила и дирекция " Човешки запаси ", която на собствен ред дала мнение, което обаче се разминало с предходното.

" Дадоха ми документите, при мене са. Професионалното управление, направихме среща, професионалното управление – те санкционират до някъде, останалите нагоре – четирима, би трябвало да ги санкционира аз или там, да взема отношение. Първата част я одобрявам, ще ги чуете тези санкции – не в този момент всичките общо, само че втората част видях несъответствия в някои от наказванията. Има уволнения, има доста тежки санкции, само че има дисбаланс – някъде един съвсем го освобождат, да не споделям кой е в този момент, тъй като ги върнах ", подхвана тематиката Радев.

Министърт посочи, че сравнявайки препоръчаните от " Гранична полиция " санкции с изводите на " Човешки запаси ", е открил разминаване.

" И защото има разминаване, по този начин е, знаете и във футбола несъмнено – незабавно се прави арбитраж. И аз им го върнах да ревизират и да ми кажат за какво има такива несъответствия в огромните началници. Защо едните ще ги уволняваме или ще ги наказваме доста леко, пък другите – доста тежко. Това вършат сега, срокът, мисля, че беше до края на месеца ", добави Радев, с което на процедура за следващ път удължи периода за дефинитивно мнение на министерството по проблема.

Той въпреки всичко обясни, че от в началото отстранените 13-има граничари, за разнообразни санкции са препоръчани единствено 8 души. Каква е тяхната лична отговорност и кои са те обаче, към момента не е ясно.

" Забавяне на инспекция няма. Какво значи закъснение? Няма време, другояче ще се изкуша да ви дам един образец, който давам на студентите с Япония, само че няма потребност. Въпросът най-после е, когато я създадем инспекцията, да бъде точна и ясна и да няма никакви контрааргументи против нея. Както ми споделят, не можем да създадем някакви санкции, да ги дадем и по-късно съдът да ми ги върне всичките. Аз желая да знам тъкмо кой е отговорен и да си получи обективното наказване, тъй че тоя, дето го санкционирам и той да сезамисли дали да отива в съда. Това се пробвам да направя, тъй като тука процедура, дано ви го кажа, практиката е такава, че огромна част от тези, които наказваме, по-късно съумява съдът да ни ги върне ", сподели още Валентин Радев, подчертвайки, че по този случай се старае да създаде " най-хубавите документи, най-качествените доказателства ".

Подсетен, че измежду главните цели на всичките паралелни инспекции в действителност беше да се разбере за какво граничарите са напуснали постовете си, а освен кои от тях да бъдат осъдени, вътрешният министър напомни, че " Вътрешна сигурност " към този момент е изяснила този детайл.

" Не е направено съзнателно – значи, това ви го споделих още тогава, в случай че си спомняте първия път. Причината е неспазване на регламента, на разпоредбите, там има и други думи, да не беше безхаберие, нек'ви такива... Небрежност ли беше... Небрежност и от страна на изпълнителите... И ние се опитваме с професионалното управление да установим кои нагоре не са създали – инструктаж ли не е имало? Защото е елементарно да кажем единствено тези, които са били по гишетата, ами нагоре организация имало ли е, те инструктирани ли са същия ден, имат ли правила, по които работят – всичко това е изследвано. Затова не одобрявам закъснение, а желаеме да уточним. Ако сте очаквали по-бърза реакция, аз можех да го направя незабавно – да ги уволня и в този момент да ми ги върнат всичките. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР