Снимка: БГНЕС Министерството на околната среда и водите разчита на

...
Снимка: БГНЕС Министерството на околната среда и водите разчита на
Коментари Харесай

България чака външни съвети за проблемите с мръсния въздух и Калиакра


Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите разчита на външни препоръки за решаването на проблемите с мръсния въздух и построените в нарушаване ветропаркове и голф курорт край Калиакра, а настрана от Европейската комисия са дали обещание подпомагане на страната ни в осъществяването на превантивни ограничения, с цел да не бъде санкционирана страната по двата проблема. Това оповестиха от ековедомството във вторник след среща в Брюксел на министър Нено Димов с еврокомисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и екипа му.

Двамата са постигнали единодушие, че страната ни би трябвало да реши тежкия проблем с наднормено запрашения въздух, като главната отговорност за това е на общините. За задачата се чака Световната банка да показа идния месец отчет с създадени от нея съответни ограничения за попречване на замърсяването на въздуха, който се създава с пари от оперативната стратегия " Околна среда ". Този план ще бъде показан в поредност от работни срещи с обществеността, първата от които ще е до края на годината.

Еврокомисията си дава сметка за сложността на проблема и че е належащо по-дълго време за разрешаването му, показал комисар Вела на срещата.

По проблема с заплахата от наказания поради градежите край нос Калиакра в нарушаване на европейското законодателство Димов и Вела са набелязали взаимни дейности за намирането на уравновесено решение, което да отбрани както местообитанията в предпазената зона на понто-сарманските степи, по този начин и ползите на локалните общности и притежателите на парцели в региона, показаха от екоминистерството.

Предвижда се до края на годината да бъдат оповестени заповедите с въвежданите забрани за разнообразни действия в предпазените зони край Калиакра. Преди това плановете на заповедите ще бъдат подложени на публично разискване.

Нено Димов е уведомил еврокомисаря, че Министерството на околната среда и водите ще се търси интернационална експертиза за прецизиране границите и режимите на отбрана в понто-сарматските степи в региона на Калиакра, част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Целта на това проучване, което би трябвало да обхване най-малко два сезона, е да се конкретизират зоните за възбрана на строителни действия. Опитът от изследването може да се употребява за искане от Европейска комисия да се преразгледат всички граници на към този момент оповестените НАТУРА-зони, каквото желание разгласи преди време вицепремиерът Валери Симеонов.

Министър Димов е съобщил на комисар Велу също по този начин, че към този момент във ведомството са постъпили всички забележки и рекомендации по предлаганите разновидности за построяването на трасето на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и отчета за оценката на въздействието върху околната среда на плана. Очаква се до 30 дни екооценката да бъде разисквана от Висшия експертен екологичен съвет, който ще се произнесе по кой от петте маршрута да се строи. Препоръчваният от създателите на отчета сектор се оспорва от природозащитниците, само че в Симитли и Кресна по-скоро поддържат предпочетеното към този момент трасе.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР