Снимка: БГНЕС Малките градове в България се управляват на феодален

...
Снимка: БГНЕС Малките градове в България се управляват на феодален
Коментари Харесай

Шефът на спецпрокуратурата: Малките градове са взети на концесия


Снимка: БГНЕС

Малките градове в България се ръководят на средновековен принцип, при който определящи са локалните обвързаности сред представителите на другите управляващи, а оттова се ускорява и възприятието за неправда на българските жители.

Такъв разбор направи пред медиите в сряда ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка решението на спецсъда отпреди ден да възвърне на работа следствия за корупция кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев. Според магистратите по делото липсват каквито и да е било доказателства, че той може да попречва проверяващите и правото му на труд не може да бъде ограничавано единствено поради догатки.

С ангажимента, че не желае да разяснява съответните причини на апелативните съдии да анулират отстраняването на Рачев от служба, постановено на първа инстанция, Гешев увери, че с сътрудниците му ще продължат да работят, както и до момента.

" За всички е ясно, че има дребни градове, които са взети на концесия, да го кажа по този метод. Които съставляват, своего рода, феодални владения... Ние, прокуратурата, ще продължим да действаме по същия метод, по който действахме в тази ситуация със Септември и с всевъзможни други случаи, свързани с корупция. Има чувство за неправда в българското общество, ние ще създадем всичко допустимо това чувство или да отпадне, или най-малко да бъде мощно лимитирано. Т.е. ние ще вършим каквото би трябвало, а да става каквото ще ", закани се шефът на спецпрокуратурата.

Както е известно, Марин Рачев бе упрекнат за умишлена занемареност и неизгодни покупко-продажби, като държавното обвиняване му дефинира парична гаранция от 250 000 лв., която след това спецсъдът понижи до 130 000 лв.. Част от причините за въстановяването му на поста пък бяха свързани с обстоятелството, че в два от случаите, за които е упрекнат договорката е подписана от неговия заместител и от общинския съвет.

" Вижте, аз не съм сега в правосъдна зала, с цел да разясня причини на съда. Казах ви по какви аргументи няма да разясня – от почитание към съда няма да разясня тези причини и от основание, че това решение за този съответен случай, това искане за премахване, е дефинитивно ", избра да бъде сбит Гешев.

Той обаче бе подразнен от въпрос дали въпросът с кмета на Септември не е бил предшестван в годините обратно от несъмнено безучастие от страна на самите проверяващи в лицето на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

" С този вид закононарушения моята конструкция, в случай че мога да се изразя по този метод, която аз управлявам, се занимава от ноември месец. Аз не съм се занимавал с следствие, кардинално, на корупционни закононарушения, с изключение на най-голямата корупционна спекулация, както се показах – КТБ. Но, вижте, безусловно чиста конструкция на никое място по света няма. Сега, в случай че ви кажа, че прокуратурата е идеална, ще ви излъжа. Но в случай че ви кажа, че и съдът е съвършен, също ще ви излъжа. Значи, безгрешни хора няма. Казват, че Господ е непогрешим, само че това отново е субективно мнение ", добави спецпрокурорът с уточнението, че " в случай че всички български жители си правят работата, за която им заплащат, всичко щеше да е доста по-добре ".

По отношение на възможния чадър, разпънат над Марин Рачев в предишното, Гешев напомни, че в нощното му шкафче бяха открити информации от ДАНС, свързани с локалните избори през 2015 година По думите му по този въпрос тече инспекция и сигурно ще бъде открито " от кое място са пристигнали и къде са попаднали ".

" На мен ми е ясно, напълно изрично, че на локално равнище – и го заявих в Септември – съществуват локални обвързаности сред локалната власт, в лицето на кметовете, сред локалните структури на централната власт, сред кметовете и представители на правосъдната власт – най-малкото те вземат участие в взаимни банкети всяка година. Ясно е, че част от казусът – да не се вземат решение тези проблеми по дребните обитаеми места, са в случай че щете и персоналните връзки на локално равнище. Това е концепцията на законодателя – тези престъпкения да са в профилираната прокуратура и в профилирания съд, а не в съответния областен съд и окръжна прокуратура ", заключи най-после Иван Гешев, защитавайки концепцията на ръководещите да трансформират подсъдността на всички корупционни каузи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР