снимка БГНЕС Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е

...
снимка БГНЕС Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е
Коментари Харесай

Бивш ректор на Медицинския университет е обвинен за корупция при прием на чужденци


фотография БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е упрекнат като водач на незаконна група за противозаконен банкет на чужденци против възнаграждение " под масата ". Това стана ясно в петък по време на брифинг на спецпрокуратурата. Заедно с него за присъединяване в групата са заподозряни още петима сегашни и някогашни чиновници в университета.

За Ваньо Митев това ще бъде второ обвиняване. През 2016 година той се снабди с обвиняване за подписване на неизгодни покупко-продажби в качеството си на ректор и още веднъж за противозаконен банкет на задгранични студенти. Сегашните обвинявания са за документни закононарушения и закононарушения по работа, разгласи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, представен от бТВ.

Основното закононарушение, за което се води следствието, е банкет на задгранични студенти и " оправяне " на изпитите им по нерегламентиран метод. Приетите по тази скица студенти евентуално са над 20, а цената, която плащали за тази " услуга” е сред 40 и 50 хиляди евро. Огромната сума се генерира поради заплащането на голям брой изпити по време на цялото следване. Вземането на един изпит вървяло сред 2 и 5 хиляди евро.

Подобни числа работят стряскащо, защото това е цената на образованието в елитни западни университети.

Според прокуратурата обаче тези пари са плащани, както от жители на Европейски Съюз, най-вече от Обединеното кралство, по този начин и от хора от арабски генезис от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали даже приблизително обучение.

" Получавайки статут на студенти, те получават и статут за непрекъснато престояване в България, което също е била цел. Това е въпрос и на националната сигурност, тъй че и по тази линия се работи ", разяснява Гешев.

Всичките шестима упрекнати са с мярка за неотклонение " парична гаранция " от 200 000 лева

Прокуратурата се е сдобила с доказателства за незаконната група при при акцията си в Медицинския университет преди седмица. Тя бе по сигнал за незаконен банкет на фиктивни студенти. Прокурор Иван Гешев позволи, че кръгът на обвинените евентуално ще се разшири, защото има данни за повече участници. В дома на един от упрекнатите е открит стерилизатор, в който са укрити 100 хиляди лева

Ваньо Митев разяснява преди медиите, че той няма нищо общо с приема на студенти, тъй като контролът на приема е многостепенен и е чисто техническа работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР