Снимка: БГНЕС Бившият председател и настоящ кандидат за нов управленски

...
Снимка: БГНЕС Бившият председател и настоящ кандидат за нов управленски
Коментари Харесай

Светлин Михайлов обвини медиите за влошеното си здраве


Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител и сегашен претендент за нов управнически мандат на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов упрекна медиите за влошеното си здраве, поради което бе признат в държавна болница на 20 февруари, отлагайки основния избор.

Това стана ясно по време на чуването му пред Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която във вторник прави втори опит да избере титулярен ръководител на най-големия областен съд в страната.

„ Точно тези медийни изявления, в които бяха представени въпросите на „ Антикорупционния фонд “, доведоха до утежняване на здравословното ми положение “, съобщи Михайлов пред правосъдните кадровици, намеквайки, че ще търси правата си в съда.

Изявлението му бе в отговор на въпрос за изявления в „ Капитал “ и Mediapool и съответно публикацията „ Градският съд изиска за началник неоцапан арбитър, а не абсурден милионер. На ход е Висш съдебен съвет “, припомняща серията кавги, станали емблематични за ръководството на Михайлов в Софийски градски съд сред 2004 и 2009 година

Той видя преднамереност в тази публикация, защото в нея бяха представени въпроси на неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ за имущественото положение на магистрата, които той дефинира като внушаващи погрешни обстоятелства.

„ Нито една от интригите, в които е било забъркано името ми, не е била инициирана от мен. Не е била по мое дело “, съобщи Михайлов във връзка „ претоплените проблеми “, уточнявайки, че тогава само е защитавал атакуваните от медиите съдии.

На първо място кандидат-шефът на Софийски градски съд разяснява случая със служебния му джип, който се оказа краден в Германия, откакто е бил иззет и възложен за прилагане на съда от финансовото министерство. По този мотив Михайлов съобщи пред Висш съдебен съвет, че не счита, че е небходимо да носи отговорност „ за метода, по който страната е лишила този джип “.

От думите му стана ясно още, че на въобще е изискал служебна кола от изпълнителната власт, тъй като в градския съд се гледали и не престават да се гледат доста каузи дела, по които има конфискувани опиати.

„ Когато се завършва това наказателно дело, тези наркотични субстанции следват да се предяват на подсъдимото лице и чиновник на съда, дружно с водача вървят да взимат тези материални доказателства “, съобщи магистратът в опит да внуши, че джипът му е трябвало да бъде употребен за развозване на материални доказателства.

По отношение на изказванията на члена на Висшия мюсюлмански съвет Ашим Хаджи Асан, че Михайлов е взел рушвет от 300 000 лв., с цел да уреди законността на преизбирането на Мустафа Хаджи за основен мюфтия, той напомни прокуратурата е направила инспекция и е заключила, че няма данни за осъществено от него закононарушение.

По сходен метод разяснява и множеството въпроси за имуществото му, заложени от „ Антикорупционния фонд “. Те бяха свързани с данните за имотни покупко-продажби, подписани от Михайлов, в това число и с присъединяване на родителите му. От неправителствената организация се интересуваха и за произхода на заявените от Михайлов спестявания от над 1 милион лв..

„ Безспорно е, че съм заявил и владея 3 недвижими парцела, а не 6, както е посочено в тази информация “, посочи магистратът, добавяйки, че „ сред мен и моите родители има единствено една дарителска договорка, а не голям брой такива, както е посочено във въпросите “.

Михайлов посочи също, че е натрупал заявения финансов запас освен от сделки на парцели, само че и от отдаване чартърен на други, както и от възнаграждения от участия в комисии и лихви по депозити. По думите му имотните му покупко-продажби изрично не прикриват някаква противозаконна активност. Отрече и в миналото да се е занимавал с някаква форма на търговия.

„ Целта на всяка една от покупко-продажбите е облекчаване на съответна потребност на мен или фамилията ми. Нужда е да вземем за пример, че имам две разнополови деца, бяха ми нужни две стаи “, разясни Михайлов, допълвайки, че по-късно се развел с жена си и му бил нужен нов апартамент, с цел да обезпечи естествения живт на децата си, които останали да живеят с него.

„ За произхода на средствата ми съм бил обект на инспекция от Национална агенция за приходите и ДАНС, като във връзка с инспекциите от Национална агенция за приходите са проверявани родителите и някогашната ми жена – не са установени разминавания сред заявените доходи и добитото имущество сред 1999 и 2009 година След това съм придобил единствено един аграрен парцел от 1 дка и съм отчуждил един неподвижен парцел “, продължи Светлин Михайлов, твърдейки, че всички декларирани цени на покупко-продажбите са действителни и „ зад всяка договорка стои факт от моя живот, който е станал причина за сключването ѝ “.

Другият претендент за поста Евгени Георгиев бе изслушан преди съперника си и уточни като собствен главен приоритет, в случай че бъде определен, спазването на правилото за съдийско самоупралвение в Софийски градски съд.

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев се самономинираха за поста, като на извършеното през февруари Общо заседание на Софийски градски съд болшинството от градските съдии поддържа Георгиев с 44 гласа против 25 за скандалния някогашен ръководител на най-големия областен съд в страната.

Непосредствено преди отсрочения на 20 февруари избор, любимецът на градските съдии стана обект на офанзиви от медии, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, поради събитието, че има акции от КТБ, както и поради стипендии, финансирани от американски организации.

Най-малко 8 са гласовете, които би трябвало да събере един от кандидатите, с цел да оглави Софийският градски съд, който от половин година е без титулярен началник, след неочакваната оставка на Калоян Топалов.

Очаквайте детайлности.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР