Снимка: БГНЕС Анонсираните преди ден от вътрешния министър Валентин Радев

...
Снимка: БГНЕС Анонсираните преди ден от вътрешния министър Валентин Радев
Коментари Харесай

Наказанията за убийствата в Ботевград не закачиха висшия ешелон в МВР


Снимка: БГНЕС

Анонсираните преди ден от вътрешния министър Валентин Радев оставки поради неуспеха в издирването на бегълците от софийския затвор Владимир Пелов и Радослав Колев, довело до двойно ликвидиране в Ботевград, станаха факт няколко часа по-късно.

Очаквано, глобите не закачиха никого от висшия управителен състав на Министерство на вътрешните работи, а се ограничиха единствено до освобождението на шефа на Областната дирекция на полицията в София Георги Григоров и заместникът му Веселин Георгиев.

Именно първият бе претрупан със задачата да изяснява несъответстващите дейности на вътрешното министерство, което макар множеството сигнали и оперативни данни, по този начин и не съумя да залови нито Пелов, нито Колев, оказали се в апартамент в родния град на първия 10 дни след бягството им при започване на април.

Абсурдността на обстановката се добави от разкритията, че станалият жертва на Пелов – Марио Панчев-Дебелия, е бил осведомител на Министерство на вътрешните работи, който с изключение на всичко друго, бе предизвестил полицията, че животът му е заплашен от укриващият му се съгражданин.

В последна сметка Пелов издебна Панчев преди седмица в центъра на Ботевград и при последвалата престрелка беглецът бе погубен. Няколко дни по-късно от раните си умря и Дебелия. От Радослав Колев пък няма диря и до през днешния ден, като проверяващите към момента не могат да създадат даже съмнение дали е жив или не.

Всичко това се случи на фона на обяснението на освободения Георги Григоров и окръжния прокурор на София Наталия Николова, че Пелов е останал неусетен за полицията към два месеца в Ботевград, тъй като се " дегизирал ", пускайки си брада и носейки качулка, а върху нея – шапка.

" Те не се оправиха (освободените Григоров и Георгиев – бел.ред.), в това число спомнете си какви отговори даваха на вас. Същите отговори даваха вътре (пред ръководството). Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област и отговорност за това носят регионалните дирекции ", аргументира решението си Валентин Радев пред медиите, откакто бе изслушан от парламентарната вътрешна комисия в сряда.

Кой ще наследи Григоров отпред на ОДП-София е решениет, което вътрешният министър е упълномощил да му бъде препоръчано от професионалното управление.

" Аз оставам с почит към това, което са служили, каквото са създали до момента и Григоров, и Георгиев. Прочетох им персонално досиетата. Обикновено тези, които избавям, аз ги поканвам персонално на диалог. Искам да видя с очите кого избавям. Проверил съм и единия, и другия. Благодаря му на него за службата, тъй като в случай че погледнете обратно в биографията, той доста почтено се е справял доста пъти. Благодаря на такива чиновници, само че когато има някакво нарушаване и някакво несправяне, аз съм задължен да отвръщам като министър ", обърна внимание и на човешката страна на въпроса Министерство на вътрешните работи шефът.

Радев въпреки всичко позволи, че можело да се търси отговорност и на други равнища в министерството, само че по този начин и не разсея усещането, че персонално той не има намерение да поема каквито и да е негативи около случая " Ботевград ".

" Кой по веригата не си е приключил (работата)... в това число и аз. Виждате, опозицията ми желае оставката. Сигурно са прави, в техните очи по този начин наподобява. Само внимавам какво ми споделят и се пробвам да им плана претекстовете ", добави той, допускайки сбито, че всеки министър си мислел, че прави верни неща, само че можело и да не е по този начин.

" Знам кой съм аз, знам за какво съм там, знам какъв брой съм дипломиран. Не съм човек без биография. Ако той не знае, да ме попита ", съобщи Радев в отговор на подигравателния коментар на Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, че никой не го взимал на съществено като вътрешен министър.

Запитан за отговорността за шесторното ликвидиране в Нови Искър, осъществено от различен укриващ се от години от правораздаването рецидивист – Росен Ангелов, той увери, че ще се поинетересува какви са резултатите от вътрешната инспекция по случая. Призна обаче, че " едно от слабите места е издирвателната активност ". Като пояснение той предложи догатката, че старите фрагменти не предали опита си на новите. И добави чистосърдечно: " Един сътрудник ми сподели да върнем пенсионерите... "

Противно на думите на Валентин Радев, рецензии към активността му идват освен от опозицията, а и от съдружни сътрудници на ГЕРБ. В края на предходната седмица евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки заприказва за разпада на системата на Министерство на вътрешните работи. Без да загатва поименно Радев, той даде да се разбере, че желае неговата оставка. Българска социалистическа партия пък упорства за същото и внесе избор на съмнение поради политиката на държавното управление в бранш " Сигурност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР