Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Страните, подкрепящи военно Украйна провеждат ключово важна среща в Германия. Очаква се огромен пакет военна помощ

Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Страните, подкрепящи военно Украйна, през днешния ден организират основно значима среща във военната база „ Рамщайн “ в Германия. От нея украинският президент Володимр Зеленски чака мощни решения, като изпращане на тежка бронирана техника за неговата страна, която да помогне на Украйна в основни бъдещи борби против Русия, обобщават международните организации.

В срещата вземат участие министри на защитата и началници на генералните щабове на петдесетина страни, които поддържат Украйна, осведоми Българска телеграфна агенция. Сред участниците са американският министър на защитата Лойд Остин, украинският му сътрудник Олексий Резников, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Срещата ще е опция и за министрите да се срещнат с новия си немски сътрудник, министъра на защитата Борис Писториус, назначен на поста преди броени дни.

Срещата през днешния ден в базата „ Рамщайн “ е третата във този форма от началото на спора.
Огромен пакет военна помощ за Украйна
Помощта от страни, измежду които Англия, Естония, Латвия и Полша, ще включва десетки системи за противовъздушна защита Stinger, противовъздушни оръдия S-60, картечници и образование, се споделя в оповестено изказване.

Съединени американски щати оповестиха доставка на нови оръжия и муниции за Украйна на стойност 2,5 милиарда $. Пакетът включва 90 бронетранспортьора Stryker, спомагателни 59 бойни машини на пехотата Bradley, системи за противовъздушна защита Avenger и огромни и дребни муниции, заяви Пентагонът.

Англия възнамерява да изпрати 600 ракети Brimstone в Украйна, заяви министърът на защитата Бен Уолъс. Той очерта авансово разгласен пакет от военна поддръжка за Украйна, в това число изпращане на танкове Challenger.

Правителството на Швеция разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини на пехотата и артилерийската система Archer.

Полша съобщи, че изпраща противовъздушни оръдия S-60 със 70 000 патрона и е подготвена да подари немски танкове Leopard 2.

Министърът на защитата на Литва Арвидас Анушаускас сподели, че няколко страни ще разгласят изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна на срещата в Германия. Общият брой на бронираните транспортни средства, които ще се изпратят може да достигне  стотици, сподели Анушаускас пред Ройтерс.

Министърът на защитата на Естония Хано Певкур разгласи, че страната му ще изпрати военно съоръжение на Киев на стойност 113 милиона евро.

Дания разгласи, че ще подари на Киев 19 артилерийски гаубични системи „ Цезар “, създадени във Франция.
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ на среща със Зеленски
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс неотдавна е пътувал скрито до столицата на Украйна, с цел да се срещне с президента Володимир Зеленски, сподели американски чиновник пред Ройтерс в четвъртък.

„ Директорът Бърнс пътува до Киев, където се срещна с сътрудници от украинското разузнаване, както и с президента Зеленски. Той ускори нашата непрекъсната поддръжка за Украйна и нейната отбрана против съветската експанзия “, заяви американският чиновник, който отхвърли да бъде разпознат или да каже по кое време тъкмо се е състояло визитата.
Русия ще реализира задачите си в Украйна „ по един или различен метод “
Кремъл сподели, че Русия ще реализира задачите си в Украйна „ по един или различен метод “ и колкото по-скоро Киев одобри настояванията ѝ, толкоз по-скоро ще завърши спорът. Кремъл неведнъж е казвал, че Русия е подготвена да спре военните интервенции, в случай че Украйна извърши настояванията й. Но Москва не е обрисувала обществено детайлности за преговорната си позиция или какво тъкмо желае от Киев, с цел да приключи военните дейности.
Ситуацията в АЕЦ „ Запорожие “ е доста несигурна
Ръководителят на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации Рафаел Гроси заяви, че се тревожи по отношение на заплахите, към следената от Русия АЕЦ „ Запорожие “. Гроси сподели пред кореспонденти в Киев, че нуклеарна повреда може да се случи всеки ден и повтори, че обстановката в централата е доста несигурна, а хората наподобява са не запомнили за това.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР