Снимка: AP/БТА Основна тема в разговорите между двамата бяха климатичните

...
Снимка: AP/БТА Основна тема в разговорите между двамата бяха климатичните
Коментари Харесай

Джо Байдън обсъди климатичните промени с крал Чарлз в замъка Уиндзор

Снимка: AP/БТА

Основна тематика в диалозите сред двамата бяха климатичните промени, прибавя Българска телеграфна агенция.

Малко по-рано Байдън беше посрещнат със специфична гала и изслуша националния химн на Съединени американски щати, изпълнен от уелските гвардейци, преди да влезе в замъка за диалози с краля.

Снимка: AP/БТА

Сред присъстващите на срещата в Уиндзор бяха топ финансисти и филантропи, които също се включиха в обсъждането на финансирането на климата относно увеличаването на поддръжката за разрастващите се народи за понижаване на въглеродните излъчвания. 

Специалният делегат на президента Байдън за климата Джон Кери също беше там.

Снимка: AP/БТА

В залата, където се организира диалогът, Байдън беше посрещнат персонално от министъра на енергийната сигурност на Обединеното кралство Грант Шапс, прибавя Би Би Си.

Малко след срещата в Уиндзор Байдън беше забелязан да се качва на своя хеликоптер Marine One.

Вижте всички фотоси

Малко по-рано американският президент посочи " непоклатимото другарство " сред Съединени американски щати и Англия по време на посещаване в канцеларията на английския министър председател Риши Сунак през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Байдън дойде късно нощес в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, включваща и присъединяване в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и аудиенция в най-новата страна членка на алианса - Финландия.

Байдън пропусна церемонията по коронацията на английския монарх през май в сходство с дългогодишната процедура на американските президенти.

Снимка: AP/БТА

Очаква се Байдън и Чарлз да обсъдят климатичните промени, защото английският крал от дълго време се е посветил на опазването на природата.

" Чудесно е да продължим нашите диалози ", сподели Сунак пред Байдън в градината на " Даунинг стрийт " 10, представен от Българска телеграфна агенция.

" Има доста неща, които да обсъдим. Нашите връзки са непоклатими ", посочи американският президент пред английския министър председател.

Снимка: AP/БТА

Съветникът в Белия дом по въпросите за национална сигурност Джейк Съливан сподели, че двамата водачи ще обменят отзиви преди срещата на върха на НАТО в Литва, която стартира на следващия ден и ще бъде фокусирана върху войната в Украйна.

Преди началото на обиколката си Байдън прикани за нерешителност към акцията на Украйна за присъединение към НАТО, като уточни, че блокът може да бъде замесен във война с Русия.

Снимка: AP/БТА

" Не мисля, че в алианса има единение по въпроса дали Украйна би трябвало да стане част от фамилията на НАТО в този миг ", съобщи нощес американският държавен глава в изявление за телевизия Си Ен Ен.

Снимка: AP/БТА

Байдън предприе пътуването си броени дни откакто Вашингтон се съгласи да изпрати касетъчни муниции на Киев, отбелязва Ройтерс.

Този тип оръжия са неразрешени допълнително от 100 страни, измежду които Обединеното кралство, тъй като са считани за опасност за цивилното население.

Русия, Украйна и Съединени американски щати не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, съхраняването, потреблението и даването на този вид оръжия.

" Мисля, че министър председателят Сунак и президентът Байдън споделят едни и същи стратегически възгледи във връзка с Украйна ", съобщи през вчерашния ден Съливан.

Ден по-рано Сунак съобщи в отговор на журналистически въпрос, че Англия е подписала конвенцията, която не позволява потреблението на касетъчни муниции, само че ще продължи да играе своята роля в поддръжката за Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР