Снимка: Алексей Навални/ФейсбукРусия изгони трима дипломати от Германия, Полша и

...
Снимка: Алексей Навални/ФейсбукРусия изгони трима дипломати от Германия, Полша и
Коментари Харесай

Русия изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция заради участие в протестите

Снимка: Алексей Навални/Фейсбук

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция поради присъединяване в митингите на 23 януари тази година, заяви външното министерство в Москва, което  дефинира израза на неодобрение като противозаконен.

Новината пристигна часове след срещата на съветския външен министър Сергей Лавров с първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел. По-късно представител на Борел " изрично осъди " решението на Москва, написа " Свободна Европа ".

" Руската страна чака, че в бъдеще дипломатическите задачи на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техният личен състав, ще следват строго нормите на интернационалното право ", заяви съветското външно министерство.

От Министерството на външните работи на Швеция оповестиха, че дипломати на страната не са взели участие в нито една от демонстрациите, съобщи Би Би Си.

Външният министър на Германия Хайко Маас сподели, че страната му няма да остави без отговор експулсирането на собствен посланик, който е следил митингите, без да нарушава Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

Канцлерката Ангела Меркел дефинира като голословно решението за експулсиране на европейските дипломати.

Руският дипломат във Варшава е бил извикан на диалог в полското външно министерство, където е бил изразен митинг за дейностите на Москва, заяви Ройтерс. Полша е декларирала, че от нейна страна ще последват реципрочни дейности.

От 23 януари до през днешния ден Русия претърпя минимум три дни с всеобщи митинги, които бяха най-многолюдните от седем години насам. Те бяха свикани от щаба на съветския опозиционер Алексей Навални, най-известният критик на президента Путин, който през август беше токсичен с Новичок, а след завръщането му в Москва беше задържан и подложен на два поредно обсъждани наказателни процеса. По втория от тях имаше съвещание в петък.

Във вторник Навални беше наказан на 3 и половина години отнемане от независимост. От присъдата му беше приспаднато времето, в което е бил под домакински арест, тъй че той действително ще излежи 2,8 години в колония от общ режим.

В правосъдната зала имаше дипломати от Европа и Съединени американски щати, измежду тях беше и представител на България. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира тяхното наличие като интервенция във вътрешните работи и опит за напън върху съдийката. Тя сподели, че с това деяние " груповият Запад " се е саморазобличил.

Съединени американски щати, България и други страни от Европейски Съюз приканиха за незабавното освобождение на Навални и осъдиха насилието, упражнено върху протестиращите. През последните 13 дни управляващите арестуваха над 10 000 души, настояващи за освобождението на политическите пандизчии в Русия.

Русия реагира остро посредством външния си министър Сергей Лавров. Той упрекна " Запада " в инсцениране на отравянето на Навални.

След отравянето на Навални с Новичок през август 2020 година Европейски Съюз упрекна Русия и наложи наказания на няколко души.

До този миг Русия отхвърля версията за опит за ликвидиране на опозиционния политик и не е започвала следствие за това.

Самият Навални упрекна съветския президент Владимир Путин, че е дал заповедта за отравянето му. Разследване на група медии по-рано откри, че отровителите са били чиновници на Федералната работа за сигурност, която е подчинена на президента.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР