Снимка: Al Jazeera English/Facebook [Valentyn Ogirenko/Reuters]41-годишният Олександър Шамшур, фризьор през

...
Снимка: Al Jazeera English/Facebook [Valentyn Ogirenko/Reuters]41-годишният Олександър Шамшур, фризьор през
Коментари Харесай

Разкази от Украйна: Фризьор през деня, ловец на дронове през нощта

Снимка: Al Jazeera English/Facebook [Valentyn Ogirenko/Reuters]
41-годишният Олександър Шамшур, коафьор денем и „ ловджия на дронове “ през нощта, е измежду десетките хиляди доброволци, които пазят небето над Украйна от съветски офанзиви.

С наближаването на първата годишнина от съветското навлизане на 24 февруари Украйна става все по-умела в свалянето на съветски ракети и дронове, изстреляни към градове надалеч от фронтовата линия, а Шамшур се гордее със своята роля.

Членовете на неговото поделение за териториална защита, измежду които юрист и предприемач, реагират на сигналите за въздушни набези в столицата Киев и покрайнините ѝ, като се пробват да смъкват създадените в Иран безпилотни самолети Шахед-136 с реставрирана картечница от Втората международна война.

„ Аз съм доста благополучен човек. Защо? Защото пазя страната си, пазя нашия украински народ “, сподели Шамшур, до момента в който претърсваше осветения от луната контур на столицата посредством термокамера с далекомер от позицията си на покрива.

Наблизо сътрудник войник нагласяше зелените дула на създадената в Съюз на съветските социалистически републики картечница „ Максим “.

„ Но в това време мога да дойда в салона за хубост и да работя с хората, да правя работата, която знам, да подстригвам и да приказвам с клиентите “, сподели Шамшур.

Фризьор и доброволец от украинската териториална защита работи в салон за хубост в Киев.

Той споделя, че в никакъв случай не му е хрумвало като граждански да „ избяга и да се скрие някъде “, когато десетки хиляди съветски бронирани сили нахлуха в зашеметената Украйна предходната зима и започнаха да бомбардират Киев и други градове.

„ Когато врагът беше на прага, трябваше да направя нещо, трябваше да работя в отбрана “, сподели той.

През нощта на 29 против 30 декември, споделя Шамшур, неговото поделение на покрива е свалило два безпилотни самолета над Киев. Екипът му е предал добитите умения и на други подразделения.

Шамшур има няколко значки на камуфлажната си униформа, в това число една „ Drone Hunters “ на британски език и друга на украински език с надпис „ Ronin “ – средновековен японски боец – която е приел за собствен псевдоним.

Когато Русия нахлува, Шамшур – резервист в армията преди войната – научава, че военната му база към този момент е разрушена от съветски обстрел, по тази причина се включва в териториалната защита, като в началото доставя храна на цивилни и оказва помощ за евакуацията на хора.

По време на работа в салона си, към момента облечен във военно каки, до момента в който оформя косата на клиент, той споделя, че се пробва да не приказва с клиентите си за войната, наричайки я „ тъмна “ в контрастност със „ светлата “ част от мирния си живот.

Текстът е оповестен в Reuters. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР