Снежната покривка ще продължи да се натрупва, в София ще

...
Снежната покривка ще продължи да се натрупва, в София ще
Коментари Харесай

Стойчева: Снежната покривка ще се увеличава, ледени дни от четвъртък

Снежната завивка ще продължи да се натрупва, в София ще има ледени дни. Това сподели в изявление за БГНЕС Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тя изясни днешното предизвестие на Национален институт по метеорология и хидрология за жълт код за сняг, което е в действие за 12 области на страната. „ Това значи, че чакаме снежната завивка да доближи и надвиши 10 см в тези региони, в които сме обозначили жълтия код. Разбира се, вътре във всяка една област, в допълнение сме прецизирали. В Благоевградска област по долините на Струма и Места, ще вали към момента дъжд, защото температурите са високи. Постепенно с изключение на в планинските региони равнището, до което ще вали сняг, ще се снижава. С понижението на температурите и в нощните часове, даже в равнинната част дъждът ще стартира да минава в сняг. Главно в югозападната част на страната чакаме такива превалявания. В западните региони също. В областите Враца, Монтана, изключително към Старопланинската област, там снежната завивка надвишава 20 см “, изясни Стойчева.

„ По този Средиземноморски циклон, който минава през Балканите снежната завивка ще продължи да се натрупва “, добави синоптикът. По думите й снежната конюнктура се дължи точно на този циклон. „ При такива ситуации, при които от североизток при нас нахлува леден въздух, а от югозапад мокър и по-топъл въздух от Средиземноморието, се получава присъща конюнктура, при която има превалявания от сняг. Тази конюнктура ще е малко по-продължителна, защото центърът на Средиземноморския циклон ще остане по-дълго в региона на Балканите. Това значи, че преваляванията няма да спрат, няма да израсне високо атмосферно налягане по антициклона. Ще останем в градиентната зона – по-продължително време. Още два-три дни. Особено в Родопите снежната завивка в действителност ще се натрупва напред в дните “, изясни Анастасия Стойчева.

Тя отговори на въпрос по кое време да чакаме да се възстановява метеорологичната конюнктура. „ Всъщност след това откакто стартират да стопират преваляванията, те към този момент няма да са толкоз интензивни в Родопите през втората половина от седмицата. Тогава ще има разкъсвания на облачността и с нахлуването на студения въздух от североизток, температурите ще се намалят. Очакваме утринни температури в котловинните полета на Западна България и тук-там в Северна България до минус 10, минус 12 градуса. Ще следим ситуацията. При изясняване и намаляване напразно тези температури могат и да са по-ниски, до момента в който по Черноморието пък ще остават към нулата. През втората половина от седмицата температурите ще са много по-ниски. Към четвъртък, петък, събота - ще имаме и негативни дневни температури. В София да вземем за пример ще имаме ледени дни. Това са тези дни, в които дневните температури остават под нулата. Сега с това студено навлизане, чакаме да имаме такива дни “, добави още Стойчева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР