Снегът в края на март не е изненада. Предупреждавахме за

...
Снегът в края на март не е изненада. Предупреждавахме за
Коментари Харесай

Нови валежи от утре, с какво време идва април?

Снегът в края на март не е изненада. Предупреждавахме за това съществено навлизане на леден въздух още от 16-17 март. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Не е нещо фантастично това, може да се каже, че март месец е извънредно присъщ със своите крайности. Това е третият път, в който доближаваме 20 градуса, а по-късно идва захлаждане, добави той.

Валежите са доста съществени – в София доближиха 30-40 литра на квадратен метър, което значи 100% осъществяване на месечната норма в границите на два дни. София се оказа и с най-голяма снежна завивка – в обособените елементи на столицата варираше сред 20 и 25 сантиметра, съобщи климатологът.

Ето какво време ни чака през днешния ден

Хубавото е, че природата ни даде глътка въздух и на някои места в България се извършва нормата на преваляванията, като да вземем за пример в Сандански тя е три пъти по-висока по отношение на средномесечната. На останалите места преваляванията надвишават близо два пъти месечната норма.В резултат на това в язовир Студена има към този момент 9 милиона кубични метра вода, а до края на месеца по всяка възможност ще има 10 милиона. Това значи, че в края на май-месец водоемът ще бъде цялостен най-малко на половина, означи проф. Георги Рачев.

Той заяви, че от на следващия ден се чакат нови превалявания, като на местата с надморска височина под 600-700 метра те ще са от дъжд. Приключихме със снега - в обозримо време, докъм 10 април сняг не се чака. През април снеговалежите са извънредно рядко събитие. Очертава се обаче да продължи този дъждовен интервал, предвижда проф. Рачев.

Времето остава студено

По думите му от четвъртък стартира постепенно, само че трайно покачване на температурите. Предполагам, че още в събота в София към този момент няма да има никакъв сняг. Температурите ще бъдат над 10 градуса, като в ниските региони на България – Горнотракийската равнина ще доближат и над 12-13 градуса. В неделя и понеделник ни чака типично пролетно време с оптимални температури над 15, а в обособени региони и над 18 градуса, уточни климатологът.

Ще вали по малко, само че ще вали, изключително в края на месеца, с превалявания и от 2 до 4 април, сподели още проф. Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР