Снегът, изгребван от улиците през зимата, може да намали с

...
Коментари Харесай

Снегът: отговорът за охлаждане на центровете за данни?


Снегът, изгребван от улиците през зимата, може да понижи с до 55% сметките за ток на центровете за данни (снимка: CC0 Pubpic Domain)

Множество сървъри в голям център за данни се охлаждат по напълно натурален метод, без да употребяват скъпи охладителни системи и да способстват за световната климатична рецесия, в японски град, прочут като Бибай. Той се намира на най-северния японски остров Хокайдо.

В центъра за данни WDC снегът се събира и натрупва в добре термоизолирана могила отвън постройката. Топлината, генериран от сървърите, постепенно топи снега, а водата охлажда тръби, съдържащи антифриз – който по-късно тече из центъра за данни, поддържайки непрекъснати температури към 25 градуса.
още по темата
„ Температурният диапазон се управлява посредством съчетание на студа от снега и топлината от ИТ системите, поддържайки температурата на вярното равнище през цялата година “, споделя шефът на WDC Кота Хонма.

Броят на центровете за данни по света продължава да пораства, с цел да отговори на световния апетит за повече данни – на стрийминг, облачни приложения, игри и копаене на криптовалути. Но те нормално употребяват доста сила. Точно по тази причина центърът за данни в Бибай е емблематичен.

Той стартира да опитва със сняг през 2014 година с безплатна помощ от Японската организация за нови енергийни и индустриални технологии (NEDO) и, съгласно Хонма, това е понижило разноските за изстудяване на центъра за данни с 55%. Сега WDC се надява да притегли бизнес от основаните в Токио центрове за данни.

„ WDC постоянно е климатизиран, употребявайки единствено 100% естествена сила, без потребление на електрическо изстудяване или горива “, споделя Хонма пред CNN Business. „ В съпоставяне с разноските за наемане на [сървърни] шкафове в Токио, считаме, че можем да им предложим по-ниски разноски за поддръжка. “

Бибай, ситуиран на към 1000 километра северно от Токио, бива покрит с по 8 до 10 метра сняг всяка година. Градът харчи 400 милиона йени (2,9 милиона долара) за изгребването и изхвърлянето му. „ Това се счита за стеснение за жителите… и в действителност може да се употребява “, споделя Хонма.

Приблизително 200 000 тона сняг се изорават от улиците на Бибай всяка година. Градските управляващи си партнират с WDC, с цел да доставят част от този сняг до неговия център за данни. С спомагателния потенциал за изстудяване, задачата е центърът да се усили от 20 сървърни шкафа до 200.

През летните месеци снежната могила е изолирана с покритие от дървени стърготини и пръст. Съхраняването на „ безплатния “ мраз, паднал от небето, е невероятна бизнес опция, споделя Такахиса Цучия, изпълнителен шеф на икономическия отдел на град Бибай. „ Винаги споделяме, че би трябвало да променим гледната си точка и снегът да бъде на наша страна “, прибавя той.

Снежното изстудяване е единствено една част от енергийния пъзел на центъра за данни. Топлината от сървърите се употребява за стопляне на въздуха и водата в прилежаща оранжерия, където компанията отглежда гъби и е тествала други артикули, в това число спанак за японска горчица, кафе на зърна, охлюви и морски таралежи. Освен това се надява да стане първата комерсиална плантация за змиорки в Хокайдо.

Възобновяемите и устойчиви системи за зареждане и изстудяване са скъпа опция, разяснява и Пол Броуди, основен блокчейн водач в Ernst & Young. „ Аз съм 100% в интерес на изстудяване със сняг… без значение дали вътре се обработват блокчейн системи или нещо друго “, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР