Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки

...
Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки
Коментари Харесай

Български снайперист изуми колегите си от НАТО с „невъзможен изстрел“

Снайперист от Българската войска се отличи с неповторим изстрел, поставяйки връх на съревнование в Германия за военни снайперисти от НАТО с присъединяване на 19 народи, заяви Дарик радио.

Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от 31-и механизиран батальон е поразил цел на разстояние 1.5 километра, с размери 50 см на 1 м. Постижението му е оповестено за връх, защото общоприетото разстояние за пукотевица по такава цел е от 200 м до километър.

Съобщава се, че при пукотевица на най-къса отдалеченост от 106 м ефрейтор Хаджипетков е съумял да изстреля три патрона с такава акуратност, че те да попаднат на едно и също място върху целта и да се " набият " един в различен. Това съгласно законите на балистиката се счита за невероятно.

На надпреварата българският войник е стрелял на 830 м и на малко над 1 км с разнообразни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 км е, че той e стрелял с една ръка, с пушка, подпряна на раницата му. Преди тази пукотевица е имало крос от 21 км тичане със снаряжение и раница с пясък - общо към 25 кг. Това доста затруднява точността, само че все пак той е постигнал връх. На това разстояние са взели участие още американци, холандци, финландци и други Само българският снайперист обаче е съумял да уцели целта, освен това още с първия изстрел.

При толкоз далечни изстрели се вземат поради доста индикатори, даже въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо въздействие има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко направления с разнообразни скорости. При изстрела на българина е имало относително лек вятър.

Негов сътрудник финландец е следил целта на 1.5 км разстояние и е удостоверил попадението, а немски боен е пресметнал дистанцията с акуратен лазерен далекомер и е отчел останалите характерни данни и замервания. Двамата са се подписали за върха, който сънародникът ни е постигнал при стрелбата.

При другото си, съвсем нереално достижение, ефрейтор Хаджипетков е стрелял на разстояние от 106 м, като е постигнал безусловно идентични попадения с три патрона и ги е " нанизал " един върху различен. На 252 м трите му изстреляни патрона са попаднали в размер от 10 стотинки, на 500 м и малко над тях е уцелил топче за тенис на маса. На 800 м е поразил портокал в центъра.

За надпреварата се е подготвял в Хасково, на стрелкови полигон, където бойците упражняват с оръжия, които са на въоръжение в Българската войска.

Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му фантазия. Още когато е бил на 7 години е желал да уцели капачка от бутилка, само че не е знаел по какъв начин. Тогава е стрелял със спортна пушка с оптика с четирикратно нарастване, което е прекомерно малко. Той си е сложил за цел да улучи капачката от 50 м. Измислил метод да реализира точна пукотевица и съумял да порази задачата с първия изстрел.

" Още вардя тази капачка и това ме стимулира да стана снайперист ", спомня си през днешния ден ефрейтор Хаджипетков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР