Сн.: Волен Аркумарев, БДЗПАбсолютен прецедент с положителен знак в природата

...
Сн.: Волен Аркумарев, БДЗПАбсолютен прецедент с положителен знак в природата
Коментари Харесай

Учените в България за пръв път видяха такова чудо в дивата природа

Сн.: Волен Аркумарев, Българско дружество за защита на птиците

Абсолютен казус с позитивен знак в природата в България.

През миналата седмица екипът на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) записва първото сполучливо размножаване в дивата природа на египетски лешояд, който е излюпен на затворено, и освободен в границите на програмата за рестокинг на типа у нас.

Това е едвам вторият сходен случай в Европа и е исторически триумф за възобновяване на най-застрашеният от изгубване тип на Балканския полуостров.


През миналата седмица екипът на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) записва първото сполучливо размножаване в дивата природа на египетски лешояд, който е излюпен на затворено, във волиерите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и освободен в границите на програмата за рестокинг на типа у нас.
 

Това е едвам вторият сходен случай в Европа и е исторически триумф за възобновяване на най-застрашеният от изгубване тип на Балканския полуостров.

Двойката се състои от Изи, женска освободена през 2020 година и Лъки, див мъжки, маркиран с GPS предавател като юноша. Те образуваха двойка преди две години, само че едвам в този момент съумяха да излюпят не едно, а цели две дребни.

Изи е излюпена и отгледана в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани през 2019 година, а година по-късно е освободена в дивата природа на Източни Родопи от екипа на Българско дружество за защита на птиците.


За последните 5 години тя пропътува хиляди километри сред местата за зимуване в Африка и новият си дом в Източни Родопи. През миналата есен Изи и Лъки мигрираха един до друг чак до южна Турция, след което се разделиха, единствено с цел да се съберат още веднъж тази година в гнездовата си територия. По всичко проличава, че двамата са всеотдайни родители и грижливо отглеждат подрастващите дребни в гнездото.

Програмата за укрепване на популацията на египетския лешояд в България започва през 2018 година и досега 5 от освободените египетски лешояди са достигнали полова зрялост и са взели участие в сформирането на двойки в дивата природа, само че това е първото сполучливо размножаване. Сестрата на Изи – Зара също снесе яйца тази година и скоро ще бъде ясно дали и тя е съумяла да излюпи малко. Програмата за рестокинг на египетския лешояд се извършва от Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани, Зоопарк Прага и Европейската Асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Програмата за укрепване на популацията на египетския лешояд започва в границите на план „ Нова вяра за египетския лешояд “ (LIFE16 NAT/BG/000874) финансиран по стратегия LIFE на Европейски Съюз и продължава да се реализира посредством план „ Зеленият пояс на Югоизточна България “, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се ръководи от Природозащитната самодейността на Кеймбридж – съдействие сред Университета на Кеймбридж и водещи интернационалните организации, фокусирани в запазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се поддържат от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР