Сн. ЕПА/БГНЕС Жителите на испанската провинция Каталуня излязоха на протест

...
Сн. ЕПА/БГНЕС Жителите на испанската провинция Каталуня излязоха на протест
Коментари Харесай

Жители на Каталуня протестираха срещу ареста на лидерите им


Сн. ЕПА/БГНЕС

Жителите на испанската провинция Каталуня излязоха на митинг в петък вечерта, откакто испански съд подреди арест за водачите на борещата се за автономност област.

Над 20 души са били ранени при конфликти с полицията в Барселона, оповестиха организациите. Полицията е употребила палки, с цел да държи протестиращите надалеч от държавните здания. Протести е имало и в други градове в Каталуня.

В петък испанският висш арбитър Пабло Ярена наредиарест без право на стартиране под гаранция на петима деятели от Каталуня. Сред тях е и претендентът за министър председател Жорди Турул. Кандидатурата му трябваше да бъде гласувана в събота наново от районния парламент, откакто в четвъртък той не съумя да събере нужното безусловно болшинство.

Според " Би Би Си " митингите са били проведени още преди да бъде оповестено решението на арбитър Ярена.

Демонстрантите развяваха флаговете на самостоятелна Каталуня. Скандираха апели за разединение от Испания. Някои горяха портрети на испанския крал Фелипе VI, на премиера Мариано Рахой и на съдията Пабло Ярена.

Сблъсъците са почнали, когато най-буйните протестиращи са се пробвали да пробият полицейския кордон.

" Има два милиона души, които желаят да изоставен Испания и те не могат да вкарат всички ни в пандиза ", споделя Карме Сала, участничка в митинга.

Това, което е разгневило най-вече протестиращите, е, че в този момент съвсем цялото управление на Каталуня е застрашено със затвор до 25 или 30 години по разнообразни обвинявания – протест, противодържавна активност, фракционизъм и заграбване на държавни средства.

Става дума за 25 души отпред с някогашния министър председател Карлес Пучдемон. Част от тях са в ареста, а други са в непринудено заточение в чужбина.

Същевременно Върховният съд в Мадрид задейства още веднъж европейските заповеди за арест на намиращите се зад граница водачи на Каталуния. Сред тях е и Пучдемон, който от края на октомври 2017 година обитава в Белгия, само че от няколко дни е във Финландия. Полицията в скандинавската страна е получила искане от Испания в петък той да бъде екстрадиран и е почнала продан на информация с управляващите в Мадрид.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен разгласи, че съботната сесия ще се организира макар ареста на Жорди Турул. Той е бил помолен за това персонално от кандидат-премиера след арестуването му. Турул е настоял гласуването за него да се състои.

Според Конституционния съд обаче претендентът би трябвало персонално да участва на съвещанието. Торен не е прецизирал дали ще има гласоподаване. Много е евентуално такова да няма, а депутатите да се съберат, с цел да показват непокорство на централната испанска власт.

Макар най-голямата политическа мощ в Народното събрание на Каталуня да е проевропейската и антисепаратистка партия " Сиутаданс " ( " Граждани " ), трите разколнически сили, взети дружно, имат безусловно болшинство.

Парламентът на Каталуня би трябвало да избере районен министър председател най-късно до 22 май. В противоположен случай той ще бъде разхлабен и ще бъдат свикани нови избори, което съгласно мнозина е най-вероятният вид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР