Сн. БНР На фона на всеобщата криза за медицински сестри,

...
Сн. БНР На фона на всеобщата криза за медицински сестри,
Коментари Харесай

Двама мъже се отказаха от професиите си, за да учат за медицински сестри


Сн. БНР

На фона на всеобщата рецесия за медицински сестри, двама мъже на междинна възраст се отхвърлиха от влиятелните си и добре платени специалности, с цел да учат за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, заяви БНР.

Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали сполучлива първа сесия и в този момент са на процедура в отделението по гастроентерология в регионалната болница.

46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял образованието си за здравна сестра и споделя, че това е повратен миг в неговия живот и път към реализацията на една фантазия.

“Идвам от Прага. Там работихме, имахме компания за набиране на служащи. С течение на времето взех решение да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик, само че по-късно, в процеса на работа ми хареса доста преподавателската работа. Целта ми е да завърша образованието си и по-късно да стана помощник в Медицинския университет, филиала във Велико Търново. Медицинска сестра не е по никакъв начин женска специалност. Мога да кажа, че това е една мъжка специалност, изключително в някои отделения, където се изисква много мъжка ръка и физическа мощ “, споделя Николов.

Светлан Николов е първокурсник в група с 16 девойки и още един мъж, които се образоват за медицински сестри.
32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново пък се е отказал от специалността си на търговски представител, с цел да учи тънкостите на сестринството.

“Средно обучение съм приключил биология, магистратура финанси. Аз съм обществен човек, обичам да оказвам помощ на хората и сега това върша. В доста специалности към този момент няма мъжка, няма женска. Човек е самостоятелен. С почитание и почит се отнасят към мен. Няма елементарно, всичко е мъчно. Трудното е, може би, когато не можеш да окажеш помощ на даден човек, когато е настъпила фаза, когато е нелечимо неговото заболяване “, разяснява Маринов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР