Сн. БГНЕС Създаването на механизъм, който да проследява, дали отпадналите

...
Сн. БГНЕС Създаването на механизъм, който да проследява, дали отпадналите
Коментари Харесай

Ще се търси начин отпадналите от училище деца да се издирват и в ЕС


Сн. БГНЕС

Създаването на механизъм, който да наблюдава, дали отпадналите от просветителната система на дадена страна деца, вървят на учебно заведение в друга страна от Европейския съюз, ще предложи България по време на председателството на Европейски Съюз. Това разгласи зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на посещаване в Пловдив.

Въпросът ще бъде издигнат, откакто се оказа, че над 80 на 100 от децата, които съгласно българското държавно управление би трябвало да вървят на учебно заведение, само че не посещават часовете, в действителност са в чужбина. По данни на Министерството на образованието и науката над 200 000 българчета в учебна възраст не са записани в учебно заведение или предучилищна група. В началото на септември специфични екипи потеглиха по адресите на децата, с цел да убедят родителите им да ги запишат на учебно заведение. Към момента при 170 000 посетени адреса се оказва, че 82% от децата не живеят в България, напомни Сачева. В учебно заведение са записани 17 000 от отпадналите над 200 000 деца.

" Имаме потребност да намерим и нужния механизъм, с който да уточним дали тези деца, които са отвън България, въпреки всичко са обхванати в просветителната система. Това се оказа проблем на европейско равнище, защото няма задоволително добра система, с която да се следи придвижването на децата. Обсъждали сме с сътрудниците в границите на нашето европредседателство да стартираме и такава самодейност, с цел да можем фактически да сме сигурни, че децата не са ощетени ", разяснява Сачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР