Сн. БГНЕС Розопроизводителите прекратяват протестите си. Две дестилерии в Казанлъшко

...
Сн. БГНЕС Розопроизводителите прекратяват протестите си. Две дестилерии в Казанлъшко
Коментари Харесай

Розопроизводителите прекратяват протестите


Сн. БГНЕС

Розопроизводителите приключват митингите си. Две дестилерии в Казанлъшко са се съгласили да изкупят спомагателни количества розов цвят, с цел да не се стигне до унищожаването му.

Това заяви за БНР Зара Клисурова, ръководител на браншовия съюз на розопроизводителите. Розопроизводители стачкуват от няколко дни поради ниските изкупни цени на реколтата им – 1.60 лв. на кг. Заради недоволството в неделя имаше среща по въпроса при министъра на земеделието Румен Порожанов.На нея двете дестилерии се съгласили да купят спомагателни количества розов цвят.

Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски в сравнение с предходната година и това води до загуби за земеделците и премахване на розови насаждения. Има съмнения,че дестилериите са договорили ниските цени между тях, сподели по-рано Зара Клисурова.

Ниската цена на розовия цвят тази година се изяснява с увеличеното произвеждане и богата годишна продукция. За последните 2 години насажденията с рози били нарастнали с 22%. В същото време дестилериите имали розово масло, което не са съумели да продадат през предходната година. Това довело до намаление на изкупните цени.

Според министъра на земеделието някои от производителите на розово масло обаче са неточни, защото работят с вносна суровина от Иран, Турция и Тунис. Смесват тези артикули с българското розово масло и по този метод компрометират качеството и марката му на международните пазари, счита Порожанов.

На днешната среща за следващ път тоя съобщи, че ще бъде признат закон за розата, който да контролира този бизнес. Регистрираните розопроизводители ще получат и помощи „ де минимис “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР