сн. БГНЕС Парното и топлата вода ще поскъпнат с около

...
сн. БГНЕС Парното и топлата вода ще поскъпнат с около
Коментари Харесай

Топлоенергията поскъпва със 7% от юли заради газа


сн. БГНЕС

Парното и топлата вода ще нарастнат с към 7% поради повдигането на цената на природния газ с 10.86 на 100 от 1 юли 2018 година, стана ясно по време на публичното разискване на плануваното нарастване за синьото гориво в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в понеделник.

Първоначалните сметки на регулатора бяха газът да нарастне с под 2 %, само че оживление в цените на различните горива на международния пазар и повишаването на доляра по отношение на лв. накараха публичния снабдител " Булгаргаз " да изиска повишаване с 18 на 100 за третото тримесечие, само че КЕВР откри, че държавното сдружение е надзвело в цените на предходни интервали 13 млн. лева и в този момент му ги приспадна от цената, свеждайки повишаването до 10.86%. Това постанова и промени нагоре в цената на топлоенергията и на тока, само че какво ще е спомагателното покачване при електрическата енергия следва да се разбере. Плановете бяха и при нея покачването да е под 2 %, само че явно ще е повече, защото част от тока за семействата се създава от топлофикациите, работещи с газ.

Крайното решение за цената на газа ще бъде взето от регулатора на 29 юни, а тези за топлинната и електрическата сила - на 1 юли.

По време на разискването на новата цена за синьото гориво, изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов оспори изчислените от регулатора надвзети доходи в размер на 13 млн. лева от миналата година. Според него това са средства единствено на хартия и заради тази причина регулацията с надвзет или недовзет доход би трябвало да се промени.

Павлов изясни пред комисията, че надвзетите доходи се получават от декларирани от клиенти количества, които обаче не са употребени. Практиката на сдружението демонстрира, че отчетните количества са по-ниски от прогнозните и това се приема от енергийния регулатор като надвзет доход. Понякога това се дължи на форсмажорни условия, а от време на време - на неприятна преценка от страна на клиентите, само че действително няма надзвети суми над разрешението от регулатора.

Ако се натрупат няколко тримесечия, при които КЕВР понижава желаната цена с тези " кухи надвзети доходи ", ще бъде застрашена финансовата сигурност на сдружението и осъществяването на лицензионните отговорности, счита Павлов.

По думите му, в случай че остане избраната от комисията цена, " Булгаргаз " ще продава на вътрешния пазар с 30 лева по-евтино, в сравнение с заплаща за вносния съветски газ, и това ще докара сдружението до загуба от 15-18 млн. лева

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче не се съгласи с причините на Павлов и предложи на сдружението да си събере всички вземания от топлофикациите.

Иванов увери още, че енергийният регулатор употребява всички законови благоприятни условия да дефинира цени, които са в интерес на бизнеса и жителите и без да провокира финансови усложнения в енергийния бранш. Той беше безапелационен, че няма да има шоково повишение на цената на топлинната сила през есенно-зимния сезон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР