сн: БГНЕС Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки

...
сн: БГНЕС Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки
Коментари Харесай

Според Горанов с пернишки данъци не е възможна виенска инфраструктура


сн: БГНЕС

" Няма по какъв начин да имаме виенска инфраструктура с пернишки налози “. Така финансовият министър Владислав Горанов илюстрира по време на петъчния парламентарен надзор тезата си, че в случай че общините желаят да събират повече доходи, това би трябвало да стане през по-голяма събираемост от имуществените налози.

Горанов трябваше да отговори на парламентарни въпроси за финансовата децентрализация на общините и възможни промени в Закона за локалните налози и такси.

От години общините упорстват да получават 2 процентни пункта от налога върху персоналните приходи, който е 10%, т.е. 20% от постъпленията по това перо. Финансовото министерство обаче е твърдо срещу сходна скица. По време на втория кабинет на ГЕРБ Горанов предложи различен вид – да се даде опция общините, които решат, да вдигнат в своя изгода плоския налог от 10% на 12%. Местната власт обаче се уплаши да прави сходни стъпки, с цел да не загуби известност и концепцията пропадна.

" Кметовете желаят да ръководят по-голям запас, без да вземат участие в определянето и събирането му “, означи в петък Горанов. Той подкани левицата да внесе законодателни оферти за увеличение на общинските налози.

" Местната инфраструктура фактически е скъпа, само че с цел да се увеличи приходната база на общините, би трябвало да се направи преоценка на приходната база на имущественото облагане “, сподели Горанов. Идеята е не толкоз да се покачват ставките на налог здания, едвам се актуализира данъчната стойност. За новите парцели всекидневно тя е висока, до момента в който за здания, които даже да са ситуирани в центъра, само че не са били обект на разпоредителни дейности в последните години, са мощно подценени и не подхождат на пазара.

" Върху това разсъждаваме в Министерството на финансите “, сподели Горанов, само че не се ангажира с заричане за законодателни промени. Той самичък означи, че сходна тематика ще е сложна поради идните локални избори през 2019 година

Финансовият министър за следващ път разви тезата си, че би трябвало да се премисли и облагането на колите, тъй че замърсяването на околната среда, което предизвикват, да има по-голяма тежест определянето на налога, а не толкоз покупната им цена. В противоположен случай България можела да се трансформира в склад на замърсяващи дизелови возила, когато бъдат неразрешени в Европейски Съюз.

" Облагането на МПС е тематика, която би трябвало да бъде съществено прегледана въз основата на несъвършения модел от началото на века. Не се регистрира екологичната тежест на колите. Там има сбъркани тласъци и позволяваме да станем гробницата на Европа на остарели коли, изключително на дизеловите “, акцентира Горанов.

Финансовият министър разяснява пред публицисти, че още няма изясненост към великденските добавки на пенсионерите.

Той се раздразни от изявление на обществения министър Бисер Петков, който сподели, че Министерският съвет ще реши на 28 март дали ще има великденски добавки за пенсионерите. Позицията на общественото министерство е да се резервира досегашният размер на великденските добавки - 40 лв..

Във връзка с думите на обществения министър, Владислав Горанов разяснява: " Той несъмнено си има в бюджета тези пари, с цел да ги заплати. " " Не му е работа на министър Петков, той по-скоро е цитирал какво е било предходния път, когато са раздавани ", добави финансовият министър.

" Трябва ни още малко време, с цел да преценим дали може в границите на гласувания закон за бюджета да се провиснал добавки към пенсиите за Великден. Още малко време ни би трябвало за разбор на настоящото осъществяване на бюджета, защото виждате, че излизат непрекъснато нови задължения. Знаете, че ангажимент беше стихотворец към чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Докато бях в Аржентина, разбрах, че се е постигнало някакво съглашение и със чиновниците на Съдебната защита и осъществяване на наказванията към Министерството на правораздаването ", изясни финансовият министър.

Преди дни министър председателят Бойко Борисов потуши следващата опасност за митинг – този път на надзирателите в пандизите, с обещанието за 15 млн. лева за нарастване на заплатите им. По-рано, през януари, чиновниците на Министерство на вътрешните работи получиха изключителни 100 млн. лева поради заплаха да стачкуват към откриването на българското европредседателство.

По време на парламентарния надзор Владислав Горанов сподели още, че не поддържа отхвърлянето на лимитите за ваучери за храна. Той отговори на въпрос на депутата Даниел Йорданов по отношение на либерализиране на системата за ваучери за храна.

" Квотната система е заложена в Закона за корпоративното подоходно облагане и всяка година размерът им се утвърждава със Закона за бюджета. През последните години квотата на ваучери се усилва с близо 15% годишно. Даването на ваучери не може да бъде безлимитно, тъй като това са загуби за бюджета от обществени и данъчни доходи “, уточни Горанов.

По думите му има неточни работодатели, които понижават възнагражденията на служащите с размера на ваучерите. Често с ваучери се купували питиета и цигари вместо храна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР