сн: Архив Ръст от 0.6 на сто при цигарената контрабанда

...
сн: Архив Ръст от 0.6 на сто при цигарената контрабанда
Коментари Харесай

Расте цигарената контрабанда, МВР с месец срок за мерки


сн: Архив

Ръст от 0.6 на 100 при цигарената контрабанда през четвъртото тримесечие на 2017 година регистрира проучване на самодейността " Срещу противозаконната търговия " на база изхвърлените опаковки от цигари, което бе показано в понеделник. Увеличението се дължи на крайграничните и краймагистралните градове, като максимален е процентът в Хасковско – 17 на 100. Поради тази причина министър председателят Бойко Борисов даде на шефовете на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи месец период да открият аргументите за повишената контрабанда и да подхващат ограничения за превръщане на наклонността.

Според проучването през последното тримесечие на 2017 година контрабандният дял на цигари в България е 6.6 на 100, до момента в който през третото тримесечие този дял беше 6 на 100. Спрямо година по-рано обаче се регистрира понижение от 1.2 на 100.

Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за отпадък в интервала 1-23 ноември 2017 година в 20 огромни града.

Макар по отношение на 20 страни от Европейски Съюз, които са били също обект на същия разбор, Бългжария да стои по-добре, резултатите и най-много отрицателната наклонност не се харесаха на Борисов и той разгласи пред публицисти, че дава месец период на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи да открият аргументите за растежа на контрабандата.

" Един месец период. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни подвига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да позволяваме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на битката с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина демонстрират точно тази трайна наклонност, както намаляването на външния дълг “, сподели Борисов пред публицисти след представянето на резултатите.

" В сряда като се забележим, би трябвало да знаем за какво тези регионални дирекции са позволили това нарастване. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на автомагистралите или на юг, близо до границите и до елементарен превоз. Това са Хасково, Ямбол. 0.6% е половин кутия цигари, само че за нас това е доста, тъй като има покачване. В идващото тримесечие това би трябвало да се поправи “, разяснява Борисов.

Както преди два месеца той не пропусна да означи, че България се оправя с контрабандата на цигари надалеч по-добре от западноевропейски страни.

" В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е правилно това, като сметнете лв. към пауна и равнището на акцизите и митата във Англия, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го подвигна на Европейски съвет. Виждам сътрудника Макрон 20 кутии има. А в това време се слага въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги понижим за страните от Югоизточна Европа. Ако това правилно, аз виждам милиарди евро, които разследване на това, че няма борба с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите “, съобщи министър председателят и посочи, че страните донори по-късно желаят да понижим кохезионната политика.

" Всички наши акции са срещу тютюнопушенето и считаме, че това е един от главните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма освен да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е нездравословно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отхвърляме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, с цел да не се получава двоен отрицателен резултат – хем да нарушаваме човешкото здраве посредством тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или доста по-лоша стока, която още повече да им поврежда здравето. С сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ще си вземем всички ограничения “, добави той и посочи, че би трябвало да се поощрят тези, които съблюдават напътствията, а тези, които не ги извършват надлежно - има решение по какъв начин да се действа.

Според проучването има опция за още усъвършенствания в посока оптимизация на приходите от данък. Борбата с контрабандата на цигари на държавното управление би трябвало да е устойчива във времето и да се насочи и върху разпространяването върху насипния тютюн, акцентират анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера би трябвало да се заобикалят, с цел да се обезпечи предвидимост, считат от тютюневия бранш.

По данни на търговците на тютюневи произведения в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е неразрешено излагането на тютюневи произведения тук-там, на които хората не могат да виждат непосредствено, е довело да затваряне на голям брой търговски обекти, предизвестиха от сектора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР