сн: Архив Пътната агенция ще наеме дъщерната на Световната банка

...
сн: Архив Пътната агенция ще наеме дъщерната на Световната банка
Коментари Харесай

Пътната агенция наема консултант за определяне на тол таксите


сн: Архив

Пътната организация ще наеме дъщерната на Световната банка Международна банка за възобновяване и развиване (МБВР) за съветник по внедряването на системата за платено прилагане на пътищата от камиони и въвеждането на електронната винетка за леките коли, реши Министерският съвет на съвещанието си в сряда.

Правителството даде мандат на шефа на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да подпише съглашение с МБВР за даване на консултантски услуги, които би трябвало да подкрепят подпомогнат ведомството в определянето на обсега на таксуваната тол мрежа, както и на цената.

Така банката, която един път към този момент направи против 1.4 млн. лева сходен разбор през 2015 година, ще би трябвало да изготви нови планове. Колко ще костват те от държавната пресслужба не показват, само че прецизират, че дейностите по бъдещото съглашение ще се извършват в границите на националния бюджет след ратификация от Народното събрание.

Преди три години показаните от МБВР разновидности за заплащането на тол такса съгласно изминатото от камиона разстояние бяха 12, 20 и 26 стотинки за километър.

Планираното в този момент съглашение, което очевидно би трябвало да актуализира плановете и да предложи разновидности за тол цена, както и тъкмо какъв брой километра и кои пътища да станат платени, ще включва и обзор на цялата техническа документи на плана за внедряването на тол системата. Банката ще съветва и проектирането на системата, оперативните процедури, графици за изпитване и експериментиране и отчети от изпитвания и изпробвания.

Предвижда се да се направи и тестване на систематичните съставни елементи и системи (не единствено в България, само че и на местата, където изпълнителят прави разработки и прави проби в своите лаборатории).

От банката се чакат и препоръки по какъв начин да се структурира бъдещият оператор на тол системата, за който към момента не е решено дали да е държавен и към кое ведомство да е, или да е частен. МБВР ще подкрепя и създаване на потенциал на оператора и възстановяване на потенциала и трансфер на познания, свързани с въвеждането на доставчиците на декларирани данни и националните снабдители на услуги, допълват от Министерския съвет.

Договорът за построяването на тол системата бе подписан в средата на януари 2018 година с консорциум, воден от австрийската компания Капш ", след две години обжалване на процедурата. В него не е посочено върху какъв брой километра ще е обсегът на тол системата и в този момент това ще се прецизира точно от МБВР.

Оптимистичните проекти на държавното управление са платеното прекосяване по републиканските пътища на база изминато разстояние за тежкотоварните коли да бъде внедрено още от 2019 година По-скоро обаче това ще стане през 2020 година, съгласно специалисти.

Обединението " Капш Трафик Солюшънс " ще построи тол системата за тежкотоварни коли над 3.5 тона против близо 150 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът е 19 месеца. За планиране и създаване са планувани 7 месеца, а 12 месеца ще се вършат одити, оценка на успеваемостта и корекции при нужда.

В обединяването влизат " Капш Телематик Технолоджис България " ЕАД, " Капш Телематик Сървисиз " Полша, " Капш Трафикком " Италия, " Капш Трафик Транспортейшън ", Испания.

" Капш " ще внедри системата за своя сметка, а по-късно разноските ще му бъдат изплатени от бъдещи приходи за интервал от 2-3 години, откакто тол системата стартира да работи, сподели Нанков.

Като част от нужното за работата на тол системата софтуерно съоръжение ще бъдат построени 500 терминала за пазаруване на маршрутни карти (предплатени билети) и за вписване и издаване на електронни винетки. Ще има и 100 стационарни контролни пункта (тол портали), както и 100 контролни пункта за автоматизирано претегляне в придвижване, 50 уреда за лазерно сканиране и установяване на габаритите. Ще се построи и център за ръководство и наблюдаване, два сървъра и повсеместен програмен продукт за всички съставни елементи и процеси. Ще бъдат купени и 55 автомобила за мобилен надзор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР