сн: Архив/БГНЕС Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски

...
сн: Архив/БГНЕС Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

СУ реши друг университет да изпитва кандидатите за „Медицина“


сн: Архив/БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " (СУ) въпреки всичко реши да разгласи места за банкет на първокурсници по " Медицина ". Решението е взето на съвещание в сряда, а броя, която ще бъде препоръчана на просветителното министерство, е 80 души. Те обаче ще се одобряват с изпити по химия и биология, положени не в Алма матер, а в Медицинския университет - София.

Работите ще се правят оценка от другото висше учебно заведение, а Софийският университет ще прави класирането. Решението за възлагане на изпитите на Медицинския университет ще обърка и графика за кандидатстудентската акция.

Обрат

Първоначално Софийският университет разгласи нулев банкет по " Медицина " за новата образователна година. Аргументи за това по този начин и не бяха посочени. Стана ясно единствено, че то е взето по искане на декана на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов. Така в план-приема, разгласен за публично разискване от просветителното министерство, беше заложена нулева численост за бъдещи медици в Софийския университет.

Сега от управлението на образователното заведение ще изискат смяна в проекта преди окончателното му приемане от Министерския съвет. Такава ще се наложи и поради оповестеното желание още една година да се допусне задочно образование по " Право ", което не беше планувано в първичния вид на план-приема.

Изпити на едно място, класиране - на друго

Най-старото висше учебно заведение в страната единствено се отхвърля да изпитва и прави оценка кандидат-студентите за компетентност " Медицина ". Изпитите по биология и химия, които са наложителни за влизане в тази компетентност, ще се вършат от Медицинския университет в София по техен формат. Кандидат-студентите ще би трябвало да подадат документи за препитванията в този университет, работите им ще бъдат оценени от преподавателите в него, а документите за класиране ще се подават в Софийския университет.

Освен другия формат в двата университета има и разнообразни цени за изпитите. В Медицинския факултет явяването на двете препитвания коства 100 лв., а в Софийския университет таксите са по 30 лв. или общо 60 лв..

Оценките от Медицинския университет ще важат единствено за банкет в специалността " Медицина " в Алма матер, само че не и за останалите специалности, в които се приема с резултат от препитванията по биология химия. Сред тях са специалността " Фармация ", както и другите специалности от Факултета по химия и фармация, както и от този по биология. Ако желаят да аплайват и за тях, кандидат-висшистите ще би трябвало да се явят на изпитите в Алма матер.

Промяна в проекта

Кандидатите за " Медицина " в Софийския университет ще би трябвало да вземат участие и в настрана класиране. Причината е, че изпитите в Алма матер са през юни и до края на този месец се подават документи за първо класиране, което се афишира на 10 юли. Препитванията в Медицинския обаче са на 1 юли по биология и на 8 юли по химия. Така е невероятно кандидат-студентите за " Медицина " в СУ да заловен периодите за класиране за всички останали специалности. За тях ще се мисли някакво изключение, само че няма да се трансформират датите за цялата акция, обясниха от Алма матер.

Спорове

Ясен претекст за какво се постанова цялото това стеснение за кандидат-студентите и смяна на разпоредбите малко преди постоянната акция за банкет по този начин и няма. От Софийския университет обясниха, че това бил методът въпреки всичко да има банкет по " Медицина " за идната образователна година.

Въпросът кой да прави изпитите за тази компетентност стои от много време. Деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов изиска препитванията за " Медицина " да се приготвят от неговия факултет. Това обаче не беше утвърдено от управлението на университета. В следствие Спасов изиска нулева година за първокурсници и Академичният съвет се съгласи. Сега, с цел да има въпреки всичко банкет, се гласоподава компромис различен университет да провежда състезанията.

По информация на offnews.bg някои от членовете на Академичния съвет са се противопоставили на решението. То е несъмнено от проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация като " позор за Софийския университет ".

" Казахме не един, не два аргумента, че такова едно решение е черно леке за СУ. От една страна, от позиция на имидж, на авторитет на нашия университет това е извънредно неприятно, това е антиимиджово. При съществуване на най-утвърдените в България факултети, които пишат учебниците по химия и биология, ние стигаме до вид различен университет да приготвя нашите изпити. Определено е позор за нас ", споделя проф. Спасов, представен от offnews.bg.

Според него това решение ще докара до по-малко претенденти за специалностите " Химия ", " Биология " и " Фармация ", а това ще има и финансовото отражение за университета. Ще се затрудни и цялото класиране на кандидат-студентите. " За мен е ясно, че тази политика, която организира Медицинският факултет, е нещо като отделяне на университет в университета,... който става безусловно самостоятелен от всички останали факултети – такава е явно и това е задачата ", добавя Спасов.

Проф. Тодор Попов от Стопанския факултет също се афишира против решението и го дефинира като " позорно ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР