Смятате, че къщата ви е чиста? Въпреки всички положени усилия

...
Смятате, че къщата ви е чиста? Въпреки всички положени усилия
Коментари Харесай

Дори не подозирате къде се крият микробите в дома ви

Смятате, че къщата ви е чиста? Въпреки всички положени старания това е много самоуверено изказване. Помислете още веднъж. Странно или не, само че е реалност – всекидневно кухненската дъска за рязане съдържа в пъти повече микроби от седалката на тоалетната паница. За това, несъмнено, си има пояснение, само че на пръв взор малко на брой са склонни да повярват, че е по този начин, написа zdrave.bg.

И въпреки всичко...

Най-мръсните места

Една от челните позиции в тази самобитна ранглиста заема кухненската гъба. Иронично това е едно от средствата, което най-често използваме за разчистване, само че става известно вместо да чисти то по-скоро разнася микробите из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона са открили, че даже по гъбите, които са употребявани единствено за един ден, се съдържат задоволително микроби, с цел да разболеят всеки. В кухненската гъба или парцал се основава удобна среда за развиването изключително на фекалните бактерии E. coli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното на болестотворни микроорганизми помещение вкъщи е точно кухнята.

Почиствайте всичко, в това число кухненската мивка

Кухненската дъска за рязане също е източник на огромен брой нездравословни бактерии. За да ограничите тяхното разпространяване, изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко потребление. Това се отнася както за дървените, по този начин и за пластмасовите дъски. Специалистите предлагат да не режем зеленчуци или самун върху дъската директно откакто е употребена за рязане на месо - по този метод рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата.

Кухненската мивка би трябвало да бъде добре измивана всеки ден, кухненският под – най-малко един път в седмицата, а кухненското кошче би трябвало да се изхвърля и почиства най-малко 2-3 пъти седмично. Гъбите и парцалите в кухнята би трябвало да се дезинфекцират, най-малкото благодарение на специфичен разтвор или най-малко белина. Батерията на мивката, дръжката на хладилника, масата и фугите на пода са също обичано място на патогенните микроорганизми. Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии в сравнение с в тоалетната.

Банята

Ако такава е истината за кухнята, каква ли е тя за банята!? Всъщност статистиката демонстрира, че там има по-малко бактерии. Причината за това е, че хората най-често употребяват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако обаче това не е по този начин, фекалните бактерии елементарно могат да се разпространят чак до четката за зъби.

Местата към каналите и ръбовете на душа би трябвало да се почистват най-често, тъй като бактериите обичат да се „ крият” на топло и влажно място.

Трябва ли да използваме антибактериални препарати и в кухнята

По-скоро не. Обикновените почистващи препарати са желани пред антибактериалните, тъй като последните могат да трансформират салдото на бактериалните популации, убивайки така наречен положителни бактерии. В реалност, въпреки и да звучи парадоксално, бактериите са естествена и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече антибактериални сътрудници използваме, толкоз повече способстваме за развиване на антибиотична устойчивост в организма си.

Трябва да сме наясно с обстоятелството, че има болестотворни организми на всички места към нас, само че рискът те да провокират заболяване по предписание е по-скоро най-малък. Въпреки това заболяванията, породени от бактерии от обкръжаващата ни среда, нормално протичат извънредно тежко. Най-рискови групи, както е всекидневно, са дребните деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

В последна сметка: За да поддържаме допустима хигиена в кухнята, би трябвало да мием постоянно гъбите и дъската за рязане, да измиваме ръцете си най-малко 5 пъти дневно и да използваме почистващи препарати, особено предопределени за кухня. Тези ограничения понижават също риска от и вирусни инфекции каквито са грипът и настинките да вземем за пример.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР