Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е

...
Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е
Коментари Харесай

Не Се Разбрахме! Борисов Не Получи Извинение От Турция

" Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от подтекста това, което в България се раздухва. Извадихме уеб страниците, пускахме го онлайн. И в този момент не престават да приказват по телефона. Не смятам повече за нужно едно и също нещо да приказваме. Ако решат, че би трябвало да си сервира Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях непреклонен за всички други варианти-за взаимни изявления, официални съобщения, тълкования. Много явен бях, че достойнството и достолепието на една страна не могат да се съизмерват с никакви други изгоди ", разяснява Борисов.

" Никой не ни е оказвал каквото и да е влияние за Закона за вероизповеданията. Това сме си го създали, тъй като сме смятали, че като страна сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И по този начин и направихме ", посочи министър председателят.

" Тук бяхме на четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като посетител. Толкова доста планове обсъдихме, гняв ме е, че поради сходно нещо толкоз си утежняваме връзките. Ефекта сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и не престават да настояват, че това не е напън, било обстановка. Пет часа изяснявам кое е напън, кое е обстановка, те настояват противоположното ", добави Борисов.

" Въпросният външен министър споделя, че е оказал напън, с цел да се одобри Законът за вероизповеданията - това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал напън. Сами толкоз време го правихме - обществено, срещи със Синода, с мюфтиите ", уточни министър председателят.

" Разбирам ги, че са в избори, само че и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска акция, ние не сме си го разрешили, а в България антитурската акция носи плюс. Заради добросъседските връзки не го вършим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България. По никакъв метод българските мюсюлмани не се нуждаят от отбрана. Имат безспорните права, свободи и на изповедание и на всичко останало. Така че това съм защитавал - не се разбрахме, за жалост ", добави министър-председателят.

Часове по-рано Борисов съобщи, че България чака опрощение от Турция поради изказването на Чавушоглу.

" Никак не ми е прелестно това, което са споделили там - намесата във вътрешните работи на която и да е страна е доста неприятен сигнал, неприятно образование и постоянно поражда извънредно огромни спорове. Така че се надявам те да поднесат своето опрощение за това, което са споделили. " - уточни Борисов.

По-рано денем по предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Република Турция господин Хасан Улусой и му бе изработен демарш по отношение на думите на Чавушоглу, изречени на протест в Текирдаг.

Припомняме, измененията в Закона за вероизповеданията с настояването за опрощаване на задълженията на вероизповеданията засягаше най-вече Главното мюфтийство, чиито задължения бяха над 8 млн. лв., а останалите вероизповедания нямаха просрочени отговорности.

След публично неодобрение депутатите одобриха, че задълженията няма да се опрощават, а ще се отсрочват.

В деня, когато бяха признати окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската страна ще отложипогасяването на отговорностите, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало интервенция от Турция.

От Анкара желали да бъдат опростени задълженията на Мюфтийството, които са към 8 млн. лв.. Запознати уверяваха, че от наеми на парцели Мюфтийството получава към 30 млн. лв. годишно.

Информацията за интервенция в българската вътрешна политика стана мотив външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са почнали " Национална подписка с искане за законово признание от страна на българската страна на статут на национално малцинство ". Това стана причина за инспекция, поискана от основния прокурор Сотир Цацаров дали подписката подхожда на Конституцията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР