Смятани за тежки, скъпи и непрактични, електрическите тежкотоварни камиони все

...
Смятани за тежки, скъпи и непрактични, електрическите тежкотоварни камиони все
Коментари Харесай

Кога електрическите камиони ще заменят дизеловите? Скоро, но не съвсем

Смятани за тежки, скъпи и непрактични, електрическите тежкотоварни камиони към момента са рядко срещана панорама по пътищата на света.

Създателите на новите модели на немския тръст " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz) и на американската компания " Тесла " (Tesla) дават обещание по-голям пробег и по-кратко време за зареждане на батериите, които задвижват техните електрически тежкотоварни транспортни средства. Въпреки това евентуално ще мине още известно време, преди тези камиони и пикапи да станат по-широко публикувани.

Тежкотоварният авто превоз е гръбнакът на икономическата активност във всяка страна.

На този декор доста от притежателите на транспортни компании, които имат камиони показват опасения по отношение на опциите на електрическите камиони.

Доколко техните терзания са оправдани?

За да отговорим на този въпрос ще разгледаме по-отблизо качествата на камионите, задвижвани с акумулатори и ще проучим обстоятелствата и митовете, свързани с този тип транспортни средства.

Голяма част от стоките, които се транспортират по суша в страните от Европейския съюз, сега се транспортират посредством товарни железопътни композиции или с камиони с дизелови мотори.

Много малко от тежкотоварните транспортни средства са с мотори, задвижвани от акумулатори.

В Германия да вземем за пример, по данни на Федералната работа за авто превоз (Federal Motor Transport Authority - KBA) от 254 000 камиона, които са били регистрирани за първи път през предходната година, единствено 18 300 са били напълно електрически.

По-голяма част от новите камиони в Германия са с дизелови мотори (220 000).

Федералната асоциация за автомобилни транспорти, логистика и депониране на боклуци (BGL) показва, че от съвсем 800 000 камиона (над 7,5 тона), които на ден са се движели по пътищата на Германия през август предходната година, единствено към 400 са били задвижвани от акумулатори.

Тази обстановка последователно се трансформира. Всички одобрени производители на камиони към този момент възнамеряват основаването на свои електрически модели или оферират такива на пазара. Сред тях са Волво " (Volvo), " Рено " (Renault), МАН (MAN) и " Скания " (Scania).

От електрическите камиони се чака освен да замърсяват в по-малка степен околната среда, само че и да се движат на по-дълги дистанции с едно зареждане на батериите.

" Най-голямото предизвикателство пред въвеждането на електрическите камиони е цената. В момента те не могат да бъдат сравнявани от икономическа позиция с тежкотоварните коли, задвижвани от дизелови мотори ", показва Джулия Хейл на уеб страницата на " Мерск " (Maersk).

Хейл е началник на отдела в една от най-големите логистични и корабни корпорации в света, който създава решения, свързани с енергийния преход. Тя отбелязва, че софтуерните решения за основаване на електрически камиони са налице, само че те към момента не са действителна опция на камионите с мотори с вътрешно горене.

Електрическите пикапи и камиони на " Тесла "

В Северна Америка " Тесла " показа при започване на декември своя електрически пикап " Сайбъртрък " (Cybertruck).

Компанията, чийто основен изпълнителен шеф е мултимилиардерът Илон Мъск, заяви, че създава три версии на " Сайбъртрък ". Те ще се продават за сред 60 990 $ и 99 990 $.

Максималният им пробег с едно зареждане на батериите е от към 400 до 515 километра, според от модела.

" Тесла " създава и електрически камиони с полуремаркета, които е нарекла " Семи " (Semi).

През декември 2022 година " Тесла " съобщи първото от тези тежкотоварни транспортни средства на " ПепсиКо " (PepsiCo). Американската компания за безалкохолни питиета и пакетирани храни поръча на " Тесла " 100 електрически камиона през 2017 година, напомня Ройтерс. Тогава компанията на Мъск заяви, че моделът, който може да измине малко над 482 километра с едно зареждане на батерията, ще коства 150 хиляди $.

" Тесла " дава обещание, че разноските на притежателите на " Семи " и " Сайбъртрък ", ще бъдат по-малки спрямо тези на притежателите на типичен камиони. От една страна, заради по-ниската цена на електричеството в специфичните " станции за бързо зареждане " на корпорацията в Съединени американски щати, а от друга - заради по-лесната поддръжка на машините.

И Европа напредва

И европейските производители показват все по-усъвършенствани модели електрически камиони.

Наскоро " Мерцедес-Бенц еАктрос600 " (Mercedes-Benz eActros 600), основан от едноименния немски тръст, измина 530 километра през Алпите с едно зареждане на батерията. Тя е с потенциал от 600 киловатчаса (kWh) и дава опция да шофирате този камион в продължение на 4,5 часа, преди да се наложи извършите 45-минутна отмора, с цел да я заредите.

Холандският производител на транспортни средства ДАФ (DAF) също предлага електрически модел, чийто заложен пробег е 500 километра с едно зареждане на батерията. Това значи, че единствено с две зареждания от по 45 минути всеки ден ще можете да изминавате по 1000 км с този камион.

Не всеки модел електрически камион обаче може да се оправи с пробег от 500 км, с едно зареждане на батерията.

Шведската компания " Скания " предлага тежкотоварна машина, чиято батерия се постанова да се зарежда на всеки 350 км пробег.

Концернът МАН (MAN), основан в Мюнхен, възнамерява да стартира серийно произвеждане на своя електрически камион от 2025 година Предвидено е той да изминава 400 км с едно зареждане на батерията.

Електрически или дизелови камиони?

На този декор разликата сред електрическите камиони и тези, които са задвижвани от дизелови мотори, към момента е поразителна, показва ДПА.

Например един изцяло зареден с гориво дизелов камион може да измине от 600 до над 1000 км, като времето, належащо за зареждането му, е към 15 минути. В взаимозависимост от размера на резервоара му и от потребния товар, който транспортира, един дизелов камион е допустимо да измине даже повече от 4000 километра.

На базата на изследване, извършено през предходната година, консултантската компания " ПрайсуотърхаусКупърс " (PwC), разгласи, че електрическите тежкотоварни коли могат да преобладават на пазара на камиони след няколко години. Това ще стане допустимо, в случай че до 2030 година общите разноски, свързани с даден електрически камион, са с 30 на 100 по-малки от тези, нужни за един дизелов тежкотоварен автомобил.

Има възможност това да бъде реализирано на фона на възходящите такси за прилагане на транспортни средства, които отделят нездравословни излъчвания от въглероден диоксид, по-високите цени на дизеловото гориво и по-ниските разноски за поддръжка на електрическите камиони.

" ПрайсуотърхаусКупърс " чака всеки трети нов камион в Европа, Северна Америка и Китай да бъде електрически до началото на 2030 година Консултантската компания предвижда, че към 2035 година делът на новорегистрираните тежкотоварни коли ще нарасне до над 70 над 100.

Експерти от транспортния бранш обаче остават скептични по отношение на изказванията, че батериите на тежкотоварните транспортни средства ще могат да устоят на натоварването и ще останат икономични, когато електрическите камиони транспортират тежки товари на стотици километри разстояние, отбелязва Ройтерс.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР