Смятаме, че днес с решение на парламента трябва да се

...
Смятаме, че днес с решение на парламента трябва да се
Коментари Харесай

КНСБ: Настояваме за отпадане на изискването за намаляване на въглеродните емисии с 40%

Смятаме, че през днешния ден с решение на Народното събрание би трябвало да се задължи изпълнителната власт да промени ПВУ в частта за декарбонизация и ще настояваме да отпадне условието за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% в енергетиката по отношение на 2019 година Това не дава отговор на всички европейски наставления. Това съобщи пред  Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ.

" Това условие бе признато без да вземат участие синдикатите. Не са коментирани с нас и не бихме ги подкрепили. При затваряне на тези централи има средства за работните места по Фонда за обективен преход. Въглищните АЕЦ би трябвало да работят, там даже има апетит за работна ръка. Не може да се работи по-малко, това не е детско влакче да спираш и пускаш производството ", изясни Атанасов.

По думите му до 2038 година гладко би трябвало да се затворят въглищните централи. " Съгласили сме се на понижение на общите въглеродни излъчвания в цялата промишленост и стопанска система с 55% по отношение на 1990 година Ние сме изпълнили това условие - понижението на излъчванията е с 58,5%. Ние несъмнено сме първенци по осъществяване на това обвързване. Намаляване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година в енергетиката е пагубно за въглищните централи, тъй като ще затвори половината от мощностите. Няма стихотворец ангажимент за затваряне на въглищните централи, само че този за съкращаване на излъчванията е реалност ", разяснява той.

Според него най-малко 12 000 души ще останат без работа, в случай че не бъде анулиран задължението. " Искаме да забележим отчета на МЕ, който да бъде показан в Народно събрание и да се вземе решение. Само за предходната година България е генерирала 8 милиарда доходи от централите, част от които са отишли за обезщетения ", разкри Атанасов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР