Смятам, че трябва да се разсекрети стенограмата от заседанието при

...
Смятам, че трябва да се разсекрети стенограмата от заседанието при
Коментари Харесай

140 от висшия ешелон - министри, депутати, кметове, чиновници, разследвани за корупция

" Смятам, че би трябвало да се разсекрети стенограмата от съвещанието при президента ", сподели Сотир Цацаров пред  " 24 часа "  за документа по реда на Закона за достъп до социална информация. Той е уверен, че всеки опит за политизиране обезсмисля напъните.

140 висши служители, измежду които депутати, министри, заместник-министри, кметове, шефове на организации, сътрудници на ДАНС, служители на реда, данъчни и митничари, са разследвани за корупция у нас.

Делата против 101 от тях са на стадий досъдебно произвеждане, а против 39 има импортиран в съда обвинителен акт.

Това излиза наяве от отчета на основния прокурор Сотир Цацаров на тематика “Резултатите от противодействието на корупцията за лица, заемащи висши обществени длъжности ”, показан пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 8 април т.г.

Съветът приключи без единна позиция, а сред ръководещи и съпротива прехвърчаха искри и взаимни нападки в изкривяване на истината. Затова призовахме да се разсекрети стенограмата от съвещанието и по ЗДОИ поискахме достъп до нея. С писмо, подписано от основния секретар на президента, бе отказано, тъй като тя представлявала “служебна информация ”.

“Заявлението ви бе изпратено по подготвеност на основния секретар на президента ”, споделя в писмо, съпътстващо отчета, основният прокурор. От него излиза наяве, че на 10 май 2019 година той е получил и отговора, че “не са налице основанията за препращане на преписката на различен административен орган, защото с настояването е сезиран способният издател на търсения обществен акт, който е разполагаем при него ”.

“Продължавам да смятам, че цялостният текст на стенограмата от това съвещание следва да бъде оповестен без повече закъснение и без каквито и да е ограничавания ”, декларира той. Цацаров изрази сходна позиция и преди повече от месец. Пред КСНС основният прокурор е показал отчет в две елементи, както и е направил устно ревю с съществени заключения за проблемите, които спъват битката с корупцията или в бъдеще може да се явят спънка.

Първата част на отчета наблюдава хронологията на измененията в законите, направени от предходния КСНС по същата тематика на 9 октомври 2017 година досега. Една е, че от 5 ноември 2017 година делата за корупция по високите етажи на властта се проверяват от Специализираната прокуратура и се гледат от спецсъда.

Други значими стъпки са признатият антикорупционен закон, прекосяването на отдела за противопоставяне на корупцията в ДАНС към КПКОНПИ, както и че делата против висшите служители се проверяват от следователи.

Втората част показва “снимка ” на работата на прокуратурата за противопоставяне на корупцията до 5 април 2019 година В нея има информация за делата, следени от спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура.

Пред КСНС Цацаров е показал формираните каузи по отношение на хора, заемащи висши държавни длъжности, тези, които към момента са на фаза досъдебно произвеждане, както и за които има импортирани обвинителни актове. Другите данни са свързани с делата, решени на първа инстанция или дефинитивно.

“Не сме пропуснали и делата, по които държавното обвиняване е претърпяло крах, т. е. присъдата е оправдателна ”, показва Цацаров. При изброяването на делата обвинените и подсъдимите не са посочени с имена, а като длъжности, както и защо закононарушение се проверяват.

В отчета има и цялостна информация за производствата против съдии, прокурори и следователи, още веднъж към 5 април 2019 година “Обвиненията против магистрати са включени напълно, т. е. за всички, а освен за корупционните закононарушения поради социална сензитивност към тази категория хора ”, споделя той. Цацаров внася и уточнението, че данните са идентични с тези, които са били показани на задачата на Европейската комисия по механизма за съдействие и оценка при последното им посещаване в София. “Според мен с изключение на дефекти имаме и забележителен прогрес в работата си ”, е един от изводите на основния прокурор.

Трима от тях са заемали управителния пост в Министерството на стопанската система и енергетиката - Румен Овчаров, Делян Добрев и Трайчо Трайков. Овчаров и Добрев са упрекнати в занемареност по делото за АЕЦ “Белене ”, Трайков - за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. По същото дело, което е в спецсъда, обвиняем е и някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

Овчаров има и още едно обвиняване в занемареност. То е по делото за “Мини Бобов дол ”, което потегли в спецсъда преди дни. Двама някогашни министри на опазването на здравето също са подсъдими - Петър Москов за закононарушение по работа по делото за имунизациите, и наследникът му - служебният министър Илко Семерджиев за насила. По това обвиняване той бе оневинен на първа инстанция, което отбелязва и Цацаров в отчета.

Другият обвиняем някогашен министър е на защитата. Делото против Николай Ненчев е за ремонта на “Миг ”- овете и е пред край в Софийския градски съд. Сред някогашните подсъдими министри попада и този на външните работи в кабинета “Борисов 2 ” Даниел Митов. Обвинението му е за корист на доверие и е обвързвано с социална поръчка за самолетни билети.

Митов бе оневинен на първа инстанция. Най-многобройната група обвинени и подсъдими е на кметовете и техните заместници. Общо 24-ма към 5 май т. година В нея има както някогашни, по този начин и сегашни, само че отстранени, други са още настоящи.

Сред кметовете, които имат обвиняване, са пловдивският Иван Тотев, заместникът му Димитър Кацарски и кметът на регион “Западен ” в града Димитър Колев по делото за строителството на зоопарк.

Бившият зам. - кмет на София Евгени Крусев е обвинен за длъжностно закононарушение поради ремонта на софийската ул. “Граф Игнатиев ”. Сред обвинените са още кметовете на Созопол Панайот Рейзи, на Септември - Марин Рачев, на Червен бряг - Данаил Вълов, на Златица - Магдалена Иванова, и така нататък

В отчета са и отстранената кметица на “Младост ” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, подсъдими за рушвет от 70 хиляди евро.  Бивши и сегашни народни представители също се проверяват за корупционни закононарушения. Един от тях е някогашният народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, прочут като Живко Суджука. Той е обвиняем за изнудването на предприемач, от който желал 4 т суджук.

С обвиняване за пране на пари е депутатката от левицата Елена Йончева. Социалистът Манол Генов е обвиняем за пазаруване на гласове. С обвиняване за пазаруване на гласове е и някогашният народен представител от Движение за права и свободи Илия Илиев.

Безстопанственост е обвиняването против доктор Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Колежката му Светла БъчвароваПиралкова е оправдана на първа инстанция за неизгодна договорка. С обвиняване за занемареност са и някогашният началник на АПИ Лазар Лазаров, двамата квестори на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев и седем някогашни шефове на “Напоителни системи ”. Цели 16 служители на ДАИ пък са разследвани за присъединяване в незаконна група за осъществяване на закононарушения по работа - подкупи и документни закононарушения. 11 от тях са от Благоевград, а шестима от Перник.

От отчета на основния прокурор обаче излиза наяве, че най-често присъдите, които се постановат за корупционни закононарушения, са условни. “Потвърждавам още веднъж извода, изработен в отчета пред Консултативния съвет на 9 октомври 2017 година, че дейно противопоставяне на корупцията не е допустимо единствено с напъните на един или на част от държавните органи, които имат такива пълномощия ”, споделя в умозаключение пред КСНС Цацаров.

На финала на отчета си той обръща внимание, че “всеки опит за политизиране и всяко обществено показване на работата им, подчинено на конюнктурни, партийни или личностни, в това число и на обвинени лица, ползи, обезсмисля напъните.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР