Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на

...
Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на
Коментари Харесай

Симеон Дянков - оптимист: Следващото правителство ще има по-дълъг живот

" Смятам, че през декември към този момент ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, въпреки и необятната за България коалиция, върви добре”. Това разяснява в изявление за предаването " Събуди се” някогашният финансов министър Симеон Дянков.

" Според беше прелестна мярка първо да се приказва за политики, а след това за имена. И също, че се приказва за тези, които взаимно могат да се създадат от евентуалните сътрудници и някои тематики, които са по-трудни и ще останат за по-нататък”, сподели още Дянков.

По думите му това " несъмнено ще е сложна коалиция” поради броя на партиите в нея и поради разликите сред тези партии – освен ляво дясно, само че по някои съществени тематики като енергетика, влизане в Еврозоната, обществени политики, счита Дянков.

Според него тематиките, които могат да се окажат препъни камък за триумфа на идната възможна власт, са няколко.

" В бранш енергетика - " Белене”, " Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв метод България да върви към зелена стопанска система. Втората тематика е обществената политика. Тя ще се изостри в идващите месеци и поради зимния сезон и поради инфлацията. Това поради краткотрайни държавни управления остана на назад във времето, само че хората го усещат в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се усеща. Там трябват бързи обществени политики и обществените сътрудници нямат единодушие. И близка до мен тематика – влизането в Еврозоната – по кое време, по какъв метод – там има големи различия”, разяснява Симеон Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на идващото държавно управление.

" Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, тъй като на последните избори се видя, че при крах на едно държавно управление, бързо излизат нови политически субекти. И в този момент в случай че се огледа политическата карта на България – лявото е отворено – то може да усили поддръжката си, само че в ляво може да се появи и нова групировка. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамичност, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, в това число и опозиционните партии”, счита Дянков.

Според Дянков обаче след този формат на договаряния, ще е належащо " Продължаваме промяната” да беседва и с ГЕРБ.

" Две са аргументите. ГЕРБ ще е забележителен фактор в този парламент. Второ, по някои от главните политики, където Кирил Петков и Асен Василев желаят да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ – влизането в Еврозоната е такава, енергетиката позициите им са близки. Има и голяма разлика в правосъдната система, там би трябвало да се търси диалог, само че като цяло, ще е мъчно на това държавно управление и на новата групировка по две аргументи – трябват им конституционни болшинства по някои от тематиките им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори стадий – януари/февруари, ще забележим диалози сред Политическа партия и ГЕРБ”, сподели Дянков.

Той не мисли, че в този момент е време Бойко Борисов да подава оставка от ГЕРБ.

" ГЕРБ е млада партия, под 15 години е на небосклона и тя зависи от неговата персона. По-скоро би трябвало да се огледа политика по политика, както вървят съдружните диалози – кои са мощните хора в ГЕРБ и дали са изхабени като политици и послания и да стартира подновяването оттова – от експертната база. Във финансите има потребност от промени и Бойко Борисов е този, който може да направи тези промени – и персони, и политики и тогава да се мисли към този момент нужда за друго ръководство”, сподели Дянков.

" Според мен, огромна част от министрите в последните държавни управления – обществени, инфраструктурни, финансови, съвсем всички министри в последното държавно управление на ГЕРБ към този момент е време да не са съществени фрагменти в ГЕРБ. Трябват нови хора, изборите го демонстрираха по доста очевиден начин”, разяснява някогашният финансов министър.

Относно гласуването на държавния бюджет за следващата година, Дянков съобщи, че това е най-голямото забавяне в новата ни история.

" Аз не съм изключително обезпокоен от това, тъй като при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха спомагателни пари. Според мен ние ще влезем в този обновен бюджет в идната година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет. Това не е рисково.

Но сме закъснели, има време идващото държавно управление до януари до края да влезе с нов бюджет”, счита Дянков. Според него най-застрашени са пенсиите, тъй като не са планувани в настоящия бюджет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР