Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както

...
Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както
Коментари Харесай

Лекар: Пациентите трябва да си избират фонд, в който да си дават парите

Смятам, че е в полза на пациентите да могат както си избират лекарите, по този начин да си избират и фонд, в който да си дадат парите. Смятам, че когато има конкуренция сред фондовете, това ще ги създадем доста по-ефективни в разходването на средствата и в контрола на медицинските действия.
Това сподели по БНР доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. Той изрично отбрани тезата за цялостна демонополизация на НЗОК: Генерално видяно, системата на опазването на здравето ни коства към 8 милиарда като общество. В момента половината се покрива с обществени средства, а другата всеки си я заплаща от джоба. Очакванията на хората са да се усили размера на обществените средства. Такива са и рекомендациите на разнообразни консултанти, специалисти и интернационалните организации. Това може да стане с увеличение на здравната вноска, а може да стане и посредством понижаване на разноските. Това е по -скоро механически въпрос ".

Общите разноски за опазване на здравето в България са 8% от Брутният вътрешен продукт – а обществените 4%. В Съединени американски щати, където опазването на здравето е най-хубаво, общите разноски са 17 % от брутния артикул, посочи Кацаров: „ Трябва да свикнем с мисълта че това е нещо, което коства доста пари и нещо, което ще бъде в центъра на вниманието на човечеството в идващите епохи. Човечеството няма да се занимава с изхранването,си с обличането и напредването си, тъй като тези въпроси в огромна степен са решени. Цялото внимание ще се насочи към това да живеят по-дълго хората, да живеят по-добре. Това коства пари, това е активност, която е извънредно високотехнологична. Трябва да свикнем с това и да преосмислим защо си даваме парите като хора, кое е значимо за нас “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР