Смятам, че е много важно да поддържаме това високо ниво

...
Смятам, че е много важно да поддържаме това високо ниво
Коментари Харесай

Генералният директор на МААЕ заминава за среща с Путин, ще обсъди...

" Смятам, че е доста значимо да поддържаме това високо равнище на разговор и с двете страни " в спора, означи Гроси през вчерашния ден при откриването на тримесечната среща на Управителния съвет на МААЕ във Виена.

 

" Имам желание " да се срещна с съветския държавен глава, означи той.

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова удостовери нощес, че Рафаел Гроси ще дойде в Русия и че " ще бъдат извършени срещи на високо ниво ". 

 

Припомняме, че генералният шеф на МААЕ към този момент е водил диалози с Путин през октомври 2022 година и няколко пъти е посещавал Украйна, с цел да се срещне с украинския водач Володимир Зеленски.

От началото на съветската инвазия в Украйна той непрекъснато сигнализира за риска от огромна нуклеарна повреда, поради това че раздираната от войната страна разполага с 15 нуклеарни реактора, разпределени в четири атомни електроцентрали.

 

Изключително сериозна е обстановката в Запорожката АЕЦ в южната част на страната, която е в епицентъра на боевете.

 

Централата, завзета от съветските окупатори от март 2022 година, се намира в град Енергодар на река Днепър, която служи за естествена фронтова линия сред съветските и украинските войски.

Атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, е била неколкократно обстрелвана и изключвана от електрическата мрежа. Двете  воюващи страни се упрекват взаимно, че желаят да провокират нуклеарна злополука там, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

МААЕ е обезпокоена и от възможен дефицит на личен състав, защото чиновниците на украинския оператор " Енергоатом ", които отхвърлят да подпишат контракт с съветската организация " Росатом ", към този момент нямат право да работят там.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР