Смята се, че талибаните са една от най-богатите военизирани групировки

...
Коментари Харесай

Как талибаните си осигуряват финансиране в Афганистан

Смята се, че талибаните са една от най-богатите военизирани групировки в света. След две десетилетия битка със Съединени американски щати и съюзнически сили, бойците сега управляват Афганистан.
Но по какъв начин съумяват талибаните да поддържат активността си? Колко богати са в действителност?
Талибаните управляваха Афганистан от 1996 година до края на 2001 година, когато бяха свалени от американските сили. Въпреки 20-годишния спор, който последва, и гибелта на десетки хиляди талибански бойци, териториалният надзор и военната мощ на групата са се нараснали през последните години.

До средата на 2021 година талибанските бойци са наброявали почти 70-100 хиляди спрямо към 30 хиляди преди десетилетие съгласно данни на Съединени американски щати. Поддържането на това равнище на интензивност изисква доста финансиране от източници както в Афганистан, по този начин и отвън него. Годишният приход на групата от 2011 година нататък се пресмята от Организация на обединените нации на стойност към 400 млн. $. Но до края на 2018 година това число може да се е нараснала доста, до 1.5 милиарда $ годишно съгласно следствия на BBC.
А от кое място талибаните получават пари?
Интервюта на BBC, извършени в Афганистан и чужбина, демонстрират, че групата ръководи комплицирана финансова мрежа и данъчна система. Талибаните са създали редица източници на приход. Това са някои от главните:
1. Чуждестранни дарения
Няколко афганистански и американски чиновници от дълго време упрекват избрани страни - измежду които Пакистан, Иран и Русия, в даването на финансова помощ на талибаните. Това е процедура, която групата постоянно отхвърля. Въпреки това частни лица от Пакистан и няколко страни от Персийския залив, в това число Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, се смятат за най-големите самостоятелни донори. Макар и невероятно да се мери с акуратност, тези източници на финансиране се счита, че обезпечават забележителна част от приходите на талибаните. Според специалисти даренията могат да доближат 500 млн. $ годишно. Тези връзки са дългогодишни. Според конфиденциален отчет на разузнаването на Съединени американски щати през 2008 година талибаните са получили 106 млн. $ от задгранични източници, по-специално от страните от Персийския залив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР