Смята се, че до голяма степен начинът, по който светът

...
Смята се, че до голяма степен начинът, по който светът
Коментари Харесай

Мебелите - приказни, принтирани и от отпадъци

Смята се, че значително методът, по който светът ще наподобява най-малко през цялата идната година, ще се оформи от " семената ", засадени в Милано. Какви трендове са зародиха (или потвърдиха) на междунарония мебелен салон /Salone del Mobile/ през април.

Както споделя Марсел Уондърс, дизайнер и живописен шеф на холандската марка Moooi, " Преди всичко, Salone е прочувствено прекарване. Това не е просто витрина. Това е цяла общественост, свързваща творчеството с нововъведенията... Това събитие постоянно е празник на мисълта с взор към бъдещето. " КолекциятаA Life Extraordinary, която компанията показа в Милано беше част от наклонността, която може да бъде наречена

феерия

в актуалния продуктов дизайн и включваше мебели и осветителни тела, които отразяват " изключителното многообразие на живота ": полилей, наподобяващ на растение, лампи във формата на животни, заоблена мека мебел с мъхеста тапицерия на фона на тапети, въодушевени от кожата на изчезнали животни...

Красива илюстрация на тематиката феерия от ревюто тази година е шкафът Justine, дизайн на Matteo Cibic за стилната марка JCP . Първоначалната концепция за Justine е той да бъде нещо като сандъче за скъпи предмети. Но той е и образец за една доста настояща наклонност -

взаимоотношение сред модата и дизайна

Може да се каже, че наличието на фешън компании на ревюто в Милано е към този момент традиция. За шести път тази година водещи фешън дизайнерски марки показаха новите си първокласни артикули за интериора. Особено впечатляващ е " Ribbon Dance Chair ", дизайн на André Fu за сбирката Les Petits Nomades на Louis Vuitton.

" Ribbon Dance Chair ", дизайн на André Fu за сбирката Les Petits Nomades на Louis Vuitton.

Друг образец за тази връзка еCOS - eдна от големите запаметяващи се съоръжения в Милано беше тази на тази фешън марка. Всяка година от 2012 година компанията избира художник, дизайнер или проектант, който да сътвори апаратура за Salone del Mobile. За тазгодишното издание на ревюто американският художник Филип Смит /Phillip K. Smith III/ конфигурира голяма огледална конструкция в двора на историческата постройка от 16-ти век Palazzo Isimbardi. " Това е кръгла, лицева, конична апаратура, която сплотява миланското небе с архитектурата на ренесанса ", сподели създателят.

Инсталацията Kosmos на Wonder Glassпоказа какъв брой доста може да се реализира със стъклото. Тяхната блестяща " галактика " от стъкло включва нови сбирки от Ronan и Erwan Bouroullec и Atelier Fornasetti, всяка от които по собствен метод сплотява майсторството на ръчните занаяти и изкуството.
 Масичките на Патриция Уркиола за Glas Italia
Масичките на Патриция Уркиола за Glas Italia

Магията на стъклото

е в центъра на вниманието на дизайнерите през последните години. И с това към този момент 57-мо издание на панаира наклонността продължава. Освен упоменатите сбирки бяха показани още доста запаметяващи се артикули за интериора от цветно стъкло: като масичките в красиво синьо на Патриция Уркиола за Glas Italia, Alwa One Table на Sebastian Herkner за Pulpoи други
 Ronan и Erwan Bouroullec за Wonder Glass
Ronan и Erwan Bouroullec за Wonder Glass

Мраморът също се срещаше на всички места, независимо или като част от артикул - от осветяване и съдове до аксесоари за мебели. Забелязва се също по този начин и доста месинг , за разлика от солидното потребление на мед през миналите няколко години.

Мебелите стават все по-заоблени

– както мебелите за сядане, по този начин и тези за предпазване. Естественото дърво си остава желан материал за качествените мебели, само че с разнообразни обработки и потребление на нови типове дървесина. Трябва да се означи впечатляващо като размер наличие на румънски мебели от естествено дърво (за разлика от българско).

Имаше доста реализации благодарение на 3D принтиране, в това число и на цяла къща, направена от робот, която след ревюто ще бъде пренесена на друго място.

 Стол, направен с 3D принтиране на
Стол, направен с 3D принтиране на " Заха Хадид архитекти "

Рециклирането

на отпадъците тази година още веднъж беше една от най-актуалните тематики. Миналата година фирмите Kvadrat и Really показаха собствен вид на известния гипсокартон – повърхност, направена напълно от боклуци на текстилната индустрия, само че със специфични качества. За ревюто в Милано тази година те са поканили седем известни дизайнери, които да предложат по-интересни разновидности и приложения на този материал, да вземем за пример в изработването на мебели. Забележително е решението на английския дизайнер Бенджамин Хуберт /Benjamin Hubert/ – SHIFT е серия от лавици, за построяването на които не се употребяват болтове и винтове. Вместо това машинно изрязани улеи в плоскостта разрешават огъването ѝ, с цел да се трансформира в рафт. Когато не се употребява, тя се връща назад във отвесно състояние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР