Смяната на целия , предизвика разнопосочни реакции. Енергийният министър Александър

...
Смяната на целия , предизвика разнопосочни реакции. Енергийният министър Александър
Коментари Харесай

Уволненията в Булгаргаз: От нужни до незаконни

Смяната на целия, провокира разнопосочни реакции. Енергийният министър Александър Николов отбрани измененията. Пред бТВ той изясни, че те са резултат от инспекция на Българския енергиен холдинг, почнала преди няколко седмици.
" Колегите, в резултат на данните, които са събрали, както и на някои спомагателни неща и настоящата обстановка с цените на топлоснабдяването, са взели това решение ", съобщи той.

ДАНС няма нищо общо

Според Николов промените не са свързани със скорошната инспекция на ДАНС в " Булгаргаз ". Министърът отхвърли да разяснява елементи от инспекцията на БЕХ. Той обаче напомни, че имало много мнения по тематиката с вноса на спомагателни количества от евтиния азерски газ у нас. Николов изясни, че имало писмо, съгласно което приемането на по-големи количества било допустимо.

" Относно обаче цената, заради това, че са признати някои задължения от страна на сдружението, тя не може да подхожда на цената, която е по дълготрайния контракт най-малко до 1 юли 2022 година ", сподели министърът.

Не би трябвало да има спънки

Със промените в " Булгаргаз " би следвало да се отстранен пречките пред вноса на азерски газ, разяснява пък енергийният специалист Иван Хиновски. Според него до момента у управлението на сдружението имало „ странна непримиримост да не внасяме цялото количество на ниска цена газ “.

Хиновски уточни още, че предстоят и нови договаряния с " Газпром " за импорт на съветски газ.

" Важно е да има нови доверени лица в тези договаряния, с нов мениджърски опит. Аз не бих се доверил на Павлов (освободеният шеф б.р.), тъй като видяхме, че тази непримиримост да не се внася на ниска цена азерски газ може да се придвижи и върху контракта с " Газпром ", съобщи той.

Овладяване и нищо повече

Уволненията в " Булгаргаз " са противозаконни и това е просто опит за преодоляване, сподели пък някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя уточни, че мандатите на борда се приключват при избрани условия, които не са били налице.

" Аз няма да се изненадам, в случай че идната стъпка е обвързвана с това по веригата да се върнат така наречен медиатори. Това ще докара и до повишаване на междинната цена на природния газ и хората, и бизнесът доста скоро ще усетят това ", разяснява тя.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР