Смяната на стрелките пролет и есен води до непродуктивност за

...
Смяната на стрелките пролет и есен води до непродуктивност за
Коментари Харесай

Смяната на времето: Печелим 4, губим 400 милиона

„ Смяната на стрелките пролет и есен води до непроизводителност за организма от 2-3 седмици “. Това заяви по време на спор по тематиката доктор Петър Чипев от Българското сдружение по сумология, което се занимава с проблемите на съня. По думите му това значи, че бизнесът губи, а и организмът има потребност от месец, месец и половина, с цел да се приспособява.

Християн Христов от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ показа и съответни калкулации по въпроса. Според специалисти на АИКБ бизнесът в страната губи годишно от въртенето на стрелките 400 млн. лева, а печели едвам 4 млн. лева

Ани Алашка от БСК добави, че здравните резултати от промяната на времето са потвърдено отрицателни. БСК също е провела свое изследване по въпроса.

„ Категорично всички взели участие в анкетата са за анулация на промяната на зимно и лятно часово време. Само 1% не дадоха отговор. Относно избор лятно или зимно, има лек превес за общоприетото зимно време с 2-3% разлика. Има и 20% от мениджърите, които се двоумят. Лично ми мнение – този въпрос няма ясно икономично измерение, само че тук изборът на национално равнище би трябвало да регистрира персоналните желания на хората, от тях зависи продуктивността на стопанската система “, разяснява Алашка.

Според нея лятното часово време с повече слънце е по-полезно за туризма, селското стопанство. Алашка бе подкрепена в тази пасока от писмо на психологът доцент Маргарита Бакрачева от СУ. Тя прецизира, че стресът е главно заболяване в международен мащаб и се въздейства удобно от повече светлина. Според АИКБ пък строителството в страната ще е повлияно в удобен проект от лятното часово време.

Особено дискутиран бе и въпросът ще попадне ли тематиката за прекъсване на промяната на времето във фокуса на европейските институции след май 2019 година По този мотив евродепутатът Момчил Ненков съобщи, че задачата е през март Европейският парламент да гласоподава позицията, а в това време Съветът на Европейски Съюз да дефинира година, от която това да стане факт.

„ На европейско ниво 84 на 100 от европейците, взели участие в допитването, считат че би трябвало да се приключи промяната на времето. Моето виждане е, че общоприетото време – зимното, е по-подходящо, тъй като 70% от търговията на България е със страните от Европейски Съюз, а 50 на 100 от тази търговия е с централно европейско време. Това значи, че разликата с Централно европейските страни ще стане два часа, в случай че изберем лятното време, а това ще докара до загуба на конкурентоспособност “, посочи българският евродепутат.

Според него е целесъобразно държавите-членки на Европейски Съюз на Балканите да вземат районно решение по въпроса, сходно на страните от Бенелюкс и Скандинавието.

tribune.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР