Смяната на ръководството на Държавната консолидационна компания не е съгласувана

...
Смяната на ръководството на Държавната консолидационна компания не е съгласувана
Коментари Харесай

Цените на горивата в България пряко следват пазарната динамика, увери министърът на икономиката

Смяната на управлението на Държавната консолидационна компания не е съгласувана с ГЕРБ, тъй като ние като министри носим отговорността на дейностите си и би трябвало да имаме свободата да действаме, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Богдан Богданов. Този ход даде мотив на Бойко Борисов да насочи поредна порция упреци към сътрудниците в ръководството " Продължаваме промяната - Демократична България ". Богданов уточни, че това е професионален екип, който ще работи шест месеца и има сложени съответни задания - разбор на активността на сдруженията под шапката на ДКК до 30 септември и разработване на бизнес стратегии за интервала 2024-2026 за всяко сдружение, като срокът за това е краят на ноември.

Министърът сподели още, че след шест месеца ще се организира конкурс за непрекъснато управление на ДКК. Богданов повтори и за какво е направил промяната на борда на шефовете - неефективно ръководство, прекомерно високи заплати на шефовете на компании и липса на отчетност. Министърът на стопанската система разгласи, че възнагражденията ще бъдат понижени съвсем на половина, само че ще има самостоятелен метод според от положението на съответното сдружение. Богдан Богданов акцентира, че в нито една от компаниите няма да се получават заплати, по-високи от тези на премиера, каквито случаи има в този момент.

По мотив случая в Румъния, при който след гърмеж на газстанция починаха двама души, а десетки бяха ранени, министърът сподели, че Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) реализира ефикасен надзор над сходни обекти в България, като за половин година са били тествани над 1200 обекта, продаващи и съхраняващи пропан-бутан.

Пред БНР шефът на основна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол " в ДАМТН Григор Къшов сподели, че от началото на годината в страната са тествани 53 газстанции за метан и 976 - за пропан-бутан. Издадени са 15 акта за нарушавания - 3 броя са за съдове, работещи под налягане, които са без осъществен механически обзор. 12 броя са за газови съоръжения за пропан-бутан, които още веднъж са без механически обзор. Били са наложени санкции, а при наново нарушаване, следва затваряне.

В отговор на въпрос министърът уточни, че в България цените на бензина и дизела директно следват пазарната динамичност и придвижванията на цените в страните към страната. " Нямаме повишаване по решение на държавното управление през август, когато хората пътуват ", заключи Богданов.

Според последните данни на уеб страницата fuelo.net за месец цената на пpoпaн-бyтaнa се е вдигнала с близо 34%, което се дължи главно на връщането на акциза върху това гориво от 1 август. Така литър се продава за 1.16 лева.

На база цената на петрола пpи бeнзинa A95 мeceчнoтo пocĸъпвaнe е 7.36% и междинната цена е 2.78 лева зa литъp. Стойността на дизела се е повишила с 10% и приблизително е 2.76 лева зa литъp.

От началото на юни цената на петрола вид брент върви съвсем непрекъснато нагоре, като при приблизително 76.14 $ за барел в края на юни, в този момент е 86.89 $, което е растеж от малко над 14%. Неотдавна от Българската петролна и газова асоциация оповестиха, че цените на горивата са следвали тези на петрола в известно забавяне, поради предстоящо поевтиняване, което не се е случило. По-ясна наклонност на къде ще се двигат те се чака през есента.

Той уточни, че " Лукойл Нефтохим Бургас " не внася пари във фонда за енергийна сигурност, тъй като законът, който ги задължава да вършат това, не е влезнал в действие.

Депутатите от предходното Народно заседание гласоподаваха в допълнение облагане на " Лукойл Нефтохим ", съгласно което компанията би трябвало да превежда към фонда всеки месец 70% от ценовата разлика сред суровия нефт вид " Брент " и съветския по-евтин петрол " Уралс ". Идеята бе приходите от тези вноски да се употребяват за компенсиране както на хората, по този начин и на бизнесите поради скъпите горива.

" Законът е признат е януари, обнародван е, като е имало месец да се свършат две неща - нотификация пред Европейска комисия за приемане на закона и нотификация на схемата за подкрепяне физическите лица. И двете стъпки не са били наложителни, само че са записани в закона и би трябвало да се изпълнят ", сподели министърът.

Към момента работна група създава схемата за подкрепяне на физическите лица, само че има и проблем с приемането на данни за това какво количество нефт преработва " Лукойл ". Данните би трябвало да се дадат от Агенция " Митници ", само че след единодушието на " Лукойл " и надлежно все още не са налични.

Предвид всички това министърът на стопанската система изрази съмнение, че законът преднамерено е изработен по този начин, че да не стартира да се ползва.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР