Смяна на над 800 топонима в Старозагорско от турско-арабски произход

...
Смяна на над 800 топонима в Старозагорско от турско-арабски произход
Коментари Харесай

Смениха турско-арабските имена на над 800 местности в Старозагорско

Смяна на над 800 топонима в Старозагорско от турско-арабски генезис с българския им еквивалент.
Това взеха решение старозагорските общински съветници, които одобриха предлагането, направено от Временна комисия, с което се сменят турско-арабските имена на 868 местности в района. 39 заседатели гласоподаваха " за ", двама " срещу ", а четирима се въздържаха от мнение.

„ Ахча тахта”, „ Карасолука”, „ Трифунски бюлюк”, „ Орлу-кая”, „ Чакма дере”, „ Съборената кюприя “, са единствено част от имената на старозагорски местности, които са с турско-арабски генезис. Всичките 868 топонима обаче ще получат своя български еквивалент. Сред тях са да вземем за пример местността Чаплака, която към този момент ще се споделя Голото, Халваджи кладенец ще е Халваджийски бунар, Калпазан хълм ще бъде Ялов хълм, Бейска кория ще бъде Чорбаджийска гора, Ахмед хълм - Антонов хълм. Карталско дърво ще е към този момент Орлово дърво, Сърдаревото ще е Пъдаревото. Преводът лиши една година, като сериозна помощ оказали и външни консултанти от Българска академия на науките.

„ Досега това беше правено в общините в Бургас и във Варна, само че защото по спецификата на тези градове - те имат доста малко обитаеми места, там приказваме сред 40 и 60 имена. А за Стара Загора приказваме за над 800 и съвсем 900 имена “, сподели Антон Андонов от Вътрешна македонска революционна организация пред Дарик.

При преименуването е употребен дословен превод, като членовете на комисията са се съобразили с съответните географски особености на регионите, в които са местностите.

„ Запазихме много тракийски названия. Едно от тях е Копаците. Другото е Марашите. По предложение на шефа на Историческия музей оставихме Берекет могила, защото самата могила е монумент на културата “, добави Андонов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР